Wpis z mikrobloga

#yerbamate Ostatnio Bartosz Czekała gadal na swoim ostanim filmie na youtube, ze yerba mate moze podniesc testosteron, to niewiele myslac kupilem wildpower yerba mate brazil despalada (oceni ktos ten gatunek?). Czytam sposob przyrzadzenia, a tam na opakowaniu jest napisane, ze nalezy wsypac od 0.5 do 0.75 pojemnosci naczynia. Sobie mysle wtf? Myslalem, ze wystarczy lyzeczka tak jak to mam miejsce w parzeniu herbaty.
No dobra szukam na yt sposobu przyrzadzenia i to sie okazuje prawdą, ale potrzebne jest jeszcze jakies sitko bambinolla czy cos.
Wiec postanawiam zrobic yerba mate w zaparzaczu jak ze zdjecia. Wsypalem chyba niecala polowe, zalalem woda (odczekalem najpierw 10 min zeby temperatura wody spadla do 80 stopni), mate parzyla sie chyba niecala minute i potem przelalem to do szklanki.
Strasznie ostre/gorzkie wyszlo, na ktoryms filmie ktso gadal, ze jak sie zaleje za gorącą woda, to wyjdzie gorzki albo ostry smak juz nie pamietam. Poszedlem po pirometr i zmierzylem temperature wody w czajniku i wyszlo 80 stopni, tylko ze minelo juz 20 minut od zagotowania wiec pewnie w momencie parzenia woda byla za goraca. A moze po prostu za duzo suszu wsypalem?

Ale do rzeczy, jakie macie metody na parzenie yerby bez tej slomki/sitka? Tak zeby na jedna szklanke wyszedl napar. I ile czasu parzyc?

A no i powiem wam, ze klepie, slyszalem, ze yerba mate ma w sobie kofeine, ale wlasnie sprawdzilem w necie i wedlug informacji jest niewiele mniej niz w kawie. Kurde, a juz jest prawie 17, ja o takiej porze nigdy kawy nie pijam. Bedzie ciezka noc.
zaciskk - #yerbamate Ostatnio Bartosz Czekała gadal na swoim ostanim filmie na youtub...

źródło: Dzbanek%2C-zaparzacz-do-kawy%2C-herbaty-800-ml-Quttin

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zaciskk: w yerbie nie zaparzasz raz szklanki tylko sobie dolewasz nową wodę do tych fusów i znów pijesz kolejną porcję i tak kilka razy. A ten zaparzacz to całkiem niezły pomysł swoją drogą
  • Odpowiedz
@zaciskk: Zmarnujesz yerbę takim sposobem. Yerby się sypie dużo ale dolewa cały dzień tą wodę. Jak chcesz się bawic w taki zaparzacz aby wyszedł kubek yerby to wsyp z 2 łyżki i tyle, poczekaj z 10 min i przelej. Potem możesz jeszcze spróbować zalać to drugi raz i sam ocenisz czy warto czy nie.
Kup tą rurkę, to koszt 2-3 dych i wywalone. Ja robię sobie z łyżkę na kubek
  • Odpowiedz