Aktywne Wpisy
WykopX +193
Pan @berito - autor #aferaczkoladowa zrobił rozdajo na 10 przekrojonych czekolad. Wpis mimo kilku tysięcy plusów został usunięty, a tu jest dowód, że akcja się odbyła:
🍫 https://wykopx.pl/wpis/78707185/rozdajo-do-wygrania-10-czekolad-wedla
Co ciekawe 10 dni wcześniej (16 października) pytał, czy można mrozić czekoladę ( ͡° ͜ʖ
🍫 https://wykopx.pl/wpis/78707185/rozdajo-do-wygrania-10-czekolad-wedla
Co ciekawe 10 dni wcześniej (16 października) pytał, czy można mrozić czekoladę ( ͡° ͜ʖ
MG78 +541
Dziś zamykam przedsprzedaż mojej książki Zrozumieć Ramen, z tej okazji rozdajo.
Przedmiotem rozdajo jest fizyczny egzemplarz mojej książki Zrozumieć Ramen, nad którą intensywnie pracowałem przez ostatnie kilkanaście miesięcy. Książkę można zamówić na topgar.pl, gdzie znajdziecie też przykładowe strony czy spis traści oraz na Allegro.
Dziś o 23:59 oficjalnie zamykamy przedsprzedaż. W najbliższy poniedziałek książka zostanie wysłana, a od wtorku 5 listopada powinna zacząć pojawiać się
Przedmiotem rozdajo jest fizyczny egzemplarz mojej książki Zrozumieć Ramen, nad którą intensywnie pracowałem przez ostatnie kilkanaście miesięcy. Książkę można zamówić na topgar.pl, gdzie znajdziecie też przykładowe strony czy spis traści oraz na Allegro.
Dziś o 23:59 oficjalnie zamykamy przedsprzedaż. W najbliższy poniedziałek książka zostanie wysłana, a od wtorku 5 listopada powinna zacząć pojawiać się
No dobra szukam na yt sposobu przyrzadzenia i to sie okazuje prawdą, ale potrzebne jest jeszcze jakies sitko bambinolla czy cos.
Wiec postanawiam zrobic yerba mate w zaparzaczu jak ze zdjecia. Wsypalem chyba niecala polowe, zalalem woda (odczekalem najpierw 10 min zeby temperatura wody spadla do 80 stopni), mate parzyla sie chyba niecala minute i potem przelalem to do szklanki.
Strasznie ostre/gorzkie wyszlo, na ktoryms filmie ktso gadal, ze jak sie zaleje za gorącą woda, to wyjdzie gorzki albo ostry smak juz nie pamietam. Poszedlem po pirometr i zmierzylem temperature wody w czajniku i wyszlo 80 stopni, tylko ze minelo juz 20 minut od zagotowania wiec pewnie w momencie parzenia woda byla za goraca. A moze po prostu za duzo suszu wsypalem?
Ale do rzeczy, jakie macie metody na parzenie yerby bez tej slomki/sitka? Tak zeby na jedna szklanke wyszedl napar. I ile czasu parzyc?
A no i powiem wam, ze klepie, slyszalem, ze yerba mate ma w sobie kofeine, ale wlasnie sprawdzilem w necie i wedlug informacji jest niewiele mniej niz w kawie. Kurde, a juz jest prawie 17, ja o takiej porze nigdy kawy nie pijam. Bedzie ciezka noc.
Kup tą rurkę, to koszt 2-3 dych i wywalone. Ja robię sobie z łyżkę na kubek