Wpis z mikrobloga

#zeby Czar uśmiechu białych ślicznych zębów

- Żeby coś się zdarzyło, żeby mogło się zdarzyć i zdarzyła się miłość – trzeba marzyć – pisał i śpiewał przed laty Jonasz Kofta. Żeby mieć piękne ciało, a w nim także inne piękna – oczy, usta, włosy, paznokcie i zęby – trzeba o nie dbać, pielęgnować je i stosować odpowiednią dietę.

Białe lśniące zęby, w pięknym uśmiechu to takie coś, o czym każdy marzy. Jak to zrobić i co jeść, aby mieć dwa rzędy białych, lśniących, równych zębów? Zrobić można wiele w tym kierunku. Przede wszystkim odpowiednią, konsekwentną, właściwą dietą. I stałą dbałością o czystość zębów oraz higienę jamy ustnej.

Lekarz stomatolog zaleca regularne spożywanie ryb, głównie morskich oraz owoców morza. Są one bogate w minerały, przede wszystkim w wapń i witaminę D. To właśnie te składniki dźwigają odpowiedzialność za prawidłowy rozwój, wygląd i twardość zębów. Ryby i owoce morza mają takie substancje odżywcze, których brakuje w innych produktach spożywczych, w dodatku są one łatwo przyswajane przez nasz organizm.

Warto mieć w diecie jaja, ryby i żółty ser

Podobnie jak ryb, w codziennej diecie, nie może brakować także jaj kurzych i nie tylko, gdyż zawierają całe bogactwo minerałów, m.in. magnezu, wapnia, jodu i żelaza oraz białka i witamin. Osoby bez przeciwwskazań spożywania nabiału, zwłaszcza bardzo tłustego, nie powinny pomijać w diecie żółtego sera. Ten smaczny produkt spożywczy, o specyficznym zapachu i smaku, dostarcza organizmowi znaczący ładunek wapnia.

Natomiast naturalne prawdziwe krowie masło, zapewnia nam witaminy niezbędne dla dobrej kondycji wzroku i krwi oraz lepsze wchłanianie witaminy D, rozpuszczalnej w tłuszczach. Masło krowie ma, prócz tłuszczu, cenne dla zdrowia minerały, m.in. magnez, potas, wapń, sód, jod i żelazo oraz białko i dziewięć różnych witamin. Dla zdrowia i kulinariów, warto korzystać z klarowanego, które zrobimy w prosty sposób.

Masło, jogurt i glony na piękne zęby

Nie można też zapominać w codziennej diecie, o jogurcie naturalnym, który ma dobroczynne dla zdrowia, bakterie kwasu mlekowego. Wspomagają one trawienie, pracę przewodu pokarmowego i tworzą normalną (prawidłową) florę jamy ustnej. Stanowią także doskonałą barierę przeciwko zakażeniom grzybiczym.

Stomatolodzy i dietetycy dostrzegli ostatnio, bardzo ważny pozytywny wpływ wodorostów, na ogólną pracę organizmu człowieka. Dzięki licznym rodzajom zdrowych bakterii i enzymów - chronią nasze zęby i dziąsła przed schorzeniami, a jednocześnie zapewniają zdrowy ich wygląd. Tak jak morskie zwierzęta, podobnie i rośliny, należą do bardzo zdrowych i cennych produktów kulinarnych.

Niektóre ich gatunki zawierają znacznie więcej wapnia niż mleko i są bogatsze w białko, niż mięso. Są ponadto bogatym źródłem cennych dla naszego zdrowia pierwiastków: potasu, magnezu, żelaza, fosforu, sodu, a przede wszystkim jodu. Rośliny morskie to także moc witamin: A, B, C, D, E i K. Wszystkie te walory służą pozytywnie, m.in. w utrzymywaniu zdrowego wyglądu zębów.

Olej kokosowy i jabłka na zdrowe zęby

Doskonałe wyniki zdrowotne można również osiągnąć, spożywając w miarę często olej kokosowy, który świetnie zapobiega tworzeniu się próchnicy zębów. Ale jednocześnie olej kokosowy, chroni błonę śluzową jamy ustnej, przed namnażaniem się drożdży.

Spośród wszystkich owoców, najbardziej pozytywnie wpływają nasze jabłka, na stan uzębienia i zdrowie jamy ustnej. W czasie, kiedy jemy te pachnące smaczne owoce, powstaje w ustach, duża ilości śliny. To ona oczyszcza zęby i wypłukuje resztki pożywienia oraz bakterie, ze strefy między zębami, a równocześnie ślina usuwa nalot utrzymujący się na płytce zębowej.

Przestrzegając opisane tu wskazania i zalecenia, można mieć zdrowe, śliczne zęby i cieszyć się ich miłym wyglądem przez wiele lat. Stała modyfikacja wspomnianej diety, wpłynie pozytywnie również na nasze zdrowie, wygląd i stan figury i samopoczucie.

Stanisław Cybruch

#usmiech #higiena #dieta #bialko #wapn #jabko