Wpis z mikrobloga

@Deathspeace: Przed samym marynowaniem wrzuć kuraka do solanki na 5-6 godzin lodowce.
Na litr wody daj 30-35 g soli. Nie przesadź z solą bo nie wędzisz tej kury i będziesz ją jeszcze w przyprawach marynował.
Solanki tyle ,żeby cały kurak był zanurzony.
Po solankowaniu marynuj przyprawami jakie lubisz.
Ja polecam zrobić mieszankę z tymianku , pieprzu cytrynowego , soli , czosnku i jeśli nie przeszkadza ci smak to odrobinę przyprawy
  • Odpowiedz
@Deathspeace: No dobra, kup maślankę, posól ją, dodaj chili i trzymaj w niej te kurczaki pod przykryciem nawet dobe w lodówce. Do środka daj jabłko, cytryny. Potem lekko wytrzeb kury z tej zawiesiny i możesz grillować w piecu a potem nad ogniem. Nie za długo żeby nie wyschło na amen.
  • Odpowiedz
  • 0
@Deathspeace: Na pewno wyjdzie dobry.
W sumie jeśli robisz 2 kury to drugą spróbuj z innym zestawem przypraw lub do tych "moich" dodaj np. pieprz cayen - nada takiej fajnej ,ale przyjemnej pikantności .Aha z solą przy przyprawianiu też ostrożnie bo pieprz cytrynowy to jest mieszanka przypraw i zawiera już trochę soli.
  • Odpowiedz
@Deathspeace: Pamiętam jak dziś. Lata temu, kiedy grillowanie dopiero wchodziło w modę, pojechaliśmy do wujka na imprezę. Głównym daniem miały być nóżki z kurczaka. Elegancko zamarynowane. Ale że były serwowane po drugiej flaszce to z zewnątrz były spalone a w środku surowe. I tak wszyscy żuli to na wpół surowe mięso. :) Od tamtej pory "kurczaka z kością" serwuje się u mnie na grillu po wcześniejszym obgotowaniu. Nigdy nie jest
  • Odpowiedz