Wpis z mikrobloga

@Tomek72222: Z tego co widzę, to masz do zapłacenia 49zł, bo ten, co dla niego robiłeś zlecenie, nie wpłacił żadnej zaliczki na podatek. Ale masz jakiś PIT od tego pracodawcy? Tam musi to być wyraźnie napisane.

W pozycji w ramce wpisujesz "0"

A tak w ogóle to rozlicz się przez e-Deklaracje - nie dość, że można później szybko i łatwo wysłać, to jeszcze po drodze wszystko policzy i wskaże błędy.
  • Odpowiedz
@mwitbrot: Właśnie rozliczam próbuje rozliczać przez te e-Deklaracje. Od pracodawcy dostałem PIT-11, gdzie jedyną wpisaną rubryką jest: "Działalność wykonywana osobiście, o której mowa w art. 13 ptk 2,4,6 (z wyjątkiem czynności wymienionych w wierszu 7) i 7-9 ustawy, w tym umowy zlecenia i dzieło" a wszędzie indziej mam 0,00. I w tych deklaracjach został mi do wypełnienia ten punkt co na foto i nie wiem co tam wpisać, żeby nie
  • Odpowiedz
@Tomek72222: No dobra - już więcej szczegółów. Co masz w tym PIT-11? Co w dochodzie, co w kosztach (z różnicy obu wyjdzie przychód), co w zaliczkach wpłaconych przez płatnika? Masz tylko dochód 49 zł i w reszcie rubryk tego rzędu zera (w rubryce "przychód" też 49 zł)?

Jeśli na PIT-11 nie ma, że płatnik zapłacił za ciebie zaliczkę podatku, to w rubrykę w ramce wpisujesz "0" i miałbyś 49 zł
  • Odpowiedz
@mwitbrot: Jedno na przyszłość zapamiętaj - ważne, żeby wysłać PIT. Obojętne, co w nim będzie, ale przed 30. kwietnia trzeba coś wysłać. A później zawsze można złożyć korektę - to tak na marginesie.
  • Odpowiedz
Wcześniejszą kartkę tak wypełniłeś, jak na zrzucie, który załączam? Wydawało mi się, że w takim przypadku pole 196. samo się uzupełni, ale tak nie jest. Więc z ręki spisujesz "49 zł" (zakładam, że innych dochodów nie wykazujesz) i na koniec "Podatek do zapłacenia" powinien wyjść 0 albo nawet powinna wyjść nadpłata 49 zł, jeśli łapiesz się na kwotę zwolnioną z opodatkowania.
m.....t - Wcześniejszą kartkę tak wypełniłeś, jak na zrzucie, który załączam? Wydawał...

źródło: comment_u4wYpiF8oBU4t2SQTjT8BmsZQ6c7981A.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz