Wpis z mikrobloga

W kontekście tego co się wydarzyło w #sosnowiec

Czytałem dzisiaj artykuł o 14-latku, co zgwałcił i zamordował 13-latkę za co dostał odsiadkę w poprawczaku do 21 roku życia. Uciekł z ośrodka mając 18, napadł na kogoś z nożem i go okradł, ale był już pełnoletni, więc dostał wyrok jak dorosły. 2 lata odsiadki w zwykłym więzieniu. Tym samym wyszedł mając lat 20, czyli dostał rok mniej w gratisie.

Zapisy KK w #polska w kontekście młodocianych to gruba patologia. W przypadku ciężkich przestępstw nie powinno być żadnej granicy wieku, albo jakaś ciągłość - typu najpierw odsiadka w poprawczaku do 18., a potem znowu pod sąd jako już dorosły i ewentualne zaliczenie poprawczaka na poczet kary.

#patologia #gownowpis
  • 5
  • Odpowiedz
  • 2
ja myślę że kara śmierci wychodzi taniej dla społeczeństwa najlepiej publicznie

@paczelok: To też, ale nie do zrealizowania w Polsce, bo wiążą nas traktaty międzynarodowe, które trzeba by wypowiedzieć.
  • Odpowiedz
@dr3vil: A tak w ogóle w przypadku młodych powinna być prowadzona intensywna nowoczesna resocjalizacja - jak widać osadzenie nie działa, a nawet powiększa patologiczne zachowanie. Tłumaczenie, że to zależy od samej osoby - to przyznanie że odsiadka to jedynie pozory celu resocjalizacji. Bo jeśli mamy cel - to tak jak w korporacji - za niewykonanie celu jest kara w np. postaci zwolnienia osób odpowiedzialnych za wykonie, w tym czasem dyrektora.
  • Odpowiedz
  • 1
A tak w ogóle w przypadku młodych powinna być prowadzona intensywna nowoczesna resocjalizacja

@miszczu90: Wobec wszystkich. Nie chcemy, by dorosłe patusy wychodząc dalej były zagrożeniem dla społeczeństwa. Nie wiem, może niech jakieś AI określa czy delikwent rokuje i może wyjść, czy też zaraz wróci z kolejnymi przestępstwami na sumieniu, albo jakaś opaska lokalizacyjna przez resztę życia. Jak coś znowu odwali to od razu wiadomo i do Sztumu.
  • Odpowiedz