Wpis z mikrobloga

#stomatologia #dentysta #lekarz
4 tygodnie temu miałem wymianiane wypełnienie amalgamatowe na światłoutwardzalne. Głęboko. Od tamtego czasu ząb pobolewa przy gryzieniu rzeczy typu bułka (takich które przy przeżywaniu wypełniają przestrzeń i naciskają na wypełnienie, przy innych rzeczach tego nie czuję). Wypełnienie miałem poprawiane 3 razy i rzeczywiście przy pierwszym razie było wyraźnie za wysokie, teraz już stomatolog twierdzi, że nie ma z czego schodzić, a ząb nadal boli przy nagryzaniu. Nie boli w nocy, wręcz po nocy jest najmniej wrażliwy na bodźce. Nie odczuwam nadwrażliwości na zimno/cieplo. Niestety nie był robiony w koferdamie, dopiero teraz przeglądając wykop widzę, że powinno być to standarem - i chyba nie jest, bo szukając teraz czegoś w okolicy, żaden gabinet nie chwali sie tym na stronie, a mój obecny stosuje go chyba tylko przy kanałowym i to z dopłatą 150zł. Obecna stomatolog proponuje założenie lekarstwa, żeby wyciszyć ząb, jeśli dobrze pamiętam chodzi tu o tlenek. Pomoże w tej sytuacji czy zmieniać stomatolog? Może przeczekać i dać mu odpocząć - jest szansa że sam przestanie reagować bólem na nagryzanie? Polecacie kogoś w Warszawie po prawej stronie Wisły?
  • 6
  • Odpowiedz
@nieboniechce: tlenek cynku to przestarzałe "lekarstwo". znajdź lepszy gabinet. do leczenia odwracalnych zapaleń miazgi "lekarstwem" może być biodentyna, MTA, w ostateczności glass ionomer. no i koferdam koniecznie, szczególnie przy głębokich ubytkach
  • Odpowiedz
@nieboniechce: dopłata 150 zł za koferdam... Od kiedy dopłacasz za to, żeby ktoś dobrze wykonał swoją pracę (°°
Tlenek cynku to gówno, któro w niczym nie pomoże i w obecnych wytycznych nie jest zalecany, wręcz przeciwnie.
Polecam najlepszą Panią doktor, ale nie wiem gdzie przyjmuje - dr Aleksandra Łyżwińska. Zerknij na jej instagrama, to zrozumiesz czemu jest jedną z lepszych
  • Odpowiedz
@SkrytyZolw: Jak to jest? Zawsze tu piszesz jak to trzeba leczyć zgodnie z najnowszymi wytycznymi czyli mikroskop i koferdam, jaka to jest zbrodnia wypisanie antybiotyku po ekstrakcji bo święte wytyczne itd. że leczenie inaczej to jest karalne i nie wolno itp. itd. a w praktyce przygniatająca większość stomatologów ma to wszystko w dupie i co? Ano nic, jak działali tak działają i nic się nie dzieje. Niektórzy nawet dokumentację medyczną
  • Odpowiedz
@SkrytyZolw przyjmuje w bestdent marina i wrońscy, ale to jest dosyć specyficzna osoba - nie kwestionuję wiedzy i skillsów tylko podejście do pacjenta, bo bliska mi osoba miała z nią styczność osobiście (niestety z mojego polecenia xD) i oceniła doświadczenia zaskakująco negatywnie, instagram trochę to oddaje jak się spojrzy „między wierszami” np. dzisiejsza gównoburza w sprawie amalgamatu gdzie z jakiegoś prostego ogólnego posta wyciągnęła wnioski o pomówieniu i przestępstwie ( ͡
  • Odpowiedz
@affairz: a to ja wiem, że ona jest specyficzna w kontaktach, ale to nie ma znaczenia przy jej kompetencjach ( ͡° ͜ʖ ͡°) Kris Owczarek jest jeszcze specyficzniejszy, ale protę robi doskonałą.
  • Odpowiedz
@Pieniek1991:

większość stomatologów ma to wszystko w dupie i co? Ano nic, jak działali tak działają

No niestety, w Polsce nie egzekwuje się obowiązku doszkalania ani pracy zgodnie z obowiązującymi wytycznymi ¯\(ツ)/¯ Co prawda z roku na rok jest coraz więcej pozwów, więc to może niektórych zmusi do poprawy standardów, ale to tyle. Nie ma żadnej instytucji pilnującej jakości leczenia.
  • Odpowiedz