Wpis z mikrobloga

@RafiRK: raczej tak, nie chcialbym, zeby przepadla calosc, chociaz sprzedawca teoretycznie daje w takich przypadkach gwarancje zwrotu pieniedzy.

Przymujac, ze nie zamawiam telefonu, telewizora etc, tylko arduino, troche mikrokontrolerow i bardzo drobnej elektroniki moge spodziewac sie cla i jak wyglada sprawa z podatkami typu vat.
@KiedysBedeBordo: kilkanaście razy zamawiałem (ja i znajomi) różne tego typu duperele elektroniczne do arduino na kwoty od kilkunastu, do chyba około 250 zł jednym razem. Nigdy żadnych problemów nie było, płaciłem jedynie za sam towar (wysyłka również darmowa, jak u większości chińczyków). Oni nawet nie mają za bardzo możliwości wyceny tego, bo jak? Gdy kupisz telefon, albo komputer, to można wycenić, a jakiś woreczek z różnymi scalakami i diodami? Jak się
@KiedysBedeBordo: Przy imporcie z chin do polski, przy $100, jesli paczka bedzie oznaczona ze to arduino nie zaplacisz zadnego cla, jedyne co moga doliczyc do 23% vat, ale w praktyce wiekszosc sklepow zaniza wartosc i nic nie zaplacisz.

Ja na jakies 150 paczek z chin zaplacilem raz, tylko dlatego ze LightPack z kickstartera mial wpisana pełną wartosc

tutaj mozn obliczyc koszt cla i vatu

http://www.dutycalculator.com/new-import-duty-and-tax-calculation/saved_calculations/view_details/187595167/