Wpis z mikrobloga

Kolejne pytanie z serii remontowej. Potrzebuję przykręcić belkę drewnianą 10cm x 10cm x 200 cm do ściany z betonu komórkowego (w poziomie). Obciążenie maksymalne to będzie około 120 kg (waga już z belką). Czy wystarczą zwykłe kotwy do betonu żeby to utrzymać? Chciałem dać kotwy 10x200 i tak z 5 sztuk. Belkę jeszcze mogę podeprzeć od spodu w razie czego.

To ma być tylko tymczasowo żeby wykończyć sufit nad schodami (schody zabiegowe, nie ma za bardzo jak czegoś tam rozstawić). Potem z jednej strony chce oprzeć kolejne belki o tą przykręconą belkę, a z drugiej strony o podłogę na piętrze.

#remontujzwykopem #remont
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@csmrex: Tak teraz myślę że obciążenie będzie ok, pytanie czy takie kotwy rozporowe do betonu będą ok do betonu komórkowego czy kupić jakieś specjalne. Te zwykłe rozporowe mam akurat pod ręką.
  • Odpowiedz
Czy wystarczą zwykłe kotwy do betonu żeby to utrzymać?

@csmrex: te takie metalowe? One nie bardzo się nadają do betonu komórkowego, lepiej użyj mocowań dedykowanych do gazobetonu.
  • Odpowiedz
  • 0
@Jarek_P: No tak właśnie się obawiałem, lepiej kupię specjalne rozwiązanie - Fischer z tego co widzę to takie ma. Jeszcze myślę nad długimi kołkami ramowymi, wtedy ich trochę więcej na taką belkę.
  • Odpowiedz