Wpis z mikrobloga

#komputery #internet #informatyka #swiatlowody

hej. mam w mieszkaniu w bloku 2 technologie dostrczania internetu: kabel typu skrętka/kabel ethernet oraz kabel koncentryczny

kiedy montowałem internet okazało się że ta pierwsza technologia u mnie w mieszkaniu nie działa - brak jest sygnału ze skrzynki przyłączeniowej w piwnicy do mojego mieszkania

poddałem się z naprawą tego więc zainstalowałem internet na kablu koncentrycznym

niestety mam w mieszkaniu tylko jedno miejsce z którego taki kabel wychodzi i jest w salonie. Tam też monter podłączył modem. Wszystko fajnie ale jestem skazany na wifi

w pokoju oddalonym o 8-10 metrów internet na wifi jest spoko do korzystania ale w pewnym grach szczególnie multiplayer ping nie jest stabilny. potrafi być 50ms przez minutę a nagle spike do 200ms.

czy istnieje jakieś urządzenie - poza 10metrowym kablem - które może mi pomóc przybliżyć jakość internetu do takiego jaki byłby po kablu? np. coś co wpisam w gniazdko typu wifi extender i stąd ciągnę kabel do komputera?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jedno podpinasz do routera, drugie stawiasz gdzie chcesz. Miedzy nimi jest ustawiany link na pasmie 60GHz. Na drugim urzadzniu bedziesz miec wyjscie kabelkiem.
  • Odpowiedz
Na allegro mozesz kupic dwa mikrotik hapac2, na nich zestawie WDS Bridge i mozemy potestowac. Jak nie bedzie Ci pasilo to oddasz do sklepu ;)
  • Odpowiedz