Wpis z mikrobloga

Pytanie mam do speców z tagu #pizza i #gotujzwykopem

Na jakim etapie mogę zamrozić ciasto?

Na ten moment robię tak że ciasta robię na 2 pizze. Mieszam wszystkie składniki, wyrabiam ciasto i trzymam je od 1 do kilku dni w lodówce, w naoliwionej misce. Dopiero jak chcę uszykować pizzę do wypieku to wtedy porcjuję ciasto i zostawiam w temperaturze pokojowej na conajmniej 30min. Jeżeli drugi placek ma być kiedy indziej to połowa ciasta w formie kulki wraca do lodówki w misce. Chciałbym pójść na łatwiznę i uszykować większą partię ciasta. Poporcjować i zamrozić. Nie wiem tylko czy mam to zrobić przed pierwszym wyrastaniem czy po.
  • 4
  • Odpowiedz
  • 0
@maniok mroziłem najczęściej w momencie, gdy ciasto było po dojrzewaniu, gotowe do wypieku (ale bezpośrednio z TK). Potem tylko wyjmowałem kulkę dzień wcześniej do lodówki i na 2h przed wypiekiem do TO
  • Odpowiedz