Wpis z mikrobloga

Kupiłem używanego HP Elitedesk 705 g4, zainstalowałem Batocerę i wszystko śmigało pięknie, aż do piątku, gdy chcąc pograć w Vagrant Story uruchomiłem sprzęt i jest na sztywno ustawiona rozdzielczość 640x480, dźwięk idzie tylko z głośnika w HP'ku a wszelkie próby uruchomienia BIOSu kończą się brakiem obrazu. Sprzęt podłączony jest przewodem displayport - hdmi. Komputer ma dwa wyjścia DP, na żadnym nie ma obrazu. Wciskam Escape, i słyszę reakcję komputera w postaci pikania po wciśnięciu klawisza. Próbowałem zresetować bios zworką, wyjęciem baterii... nic nie działa. Komputer uruchamia się, czarny ekran, mysz i klawiatura włączają się, po czym po kilkunastu sekundach gasną, włączają się ponownie i uruchamia się linux z Batocerą. Spędziłem większość weekendu na w--------u się z powodu bezradności.
#retrogaming #emulacja #komputery #hp #kiciopyta
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
Problem leży w biosie imo. Mam na drugim dysku Ubuntu, uruchamia sie jak batocera, tj. najpierw czarny ekran włączenie / wyłączenie / włączeni myszy i klawiatury a potem włącza się Ubuntu. I tak samo, w ustawieniach 640x480. Od samego początku komputer miał służyć za stację do emulacji. Na początku też przy rozruchu pojawiało się logo HP i info press F1 to enter bios. Teraz tego nie mam. Nieważne, czy mam wpięty dysk
  • Odpowiedz
  • 0
Takie mam podejrzenie, zamówiłem dwa, DP-HDMI oraz DP-DVI. Napiszę jutro czy pomogło. Z drugiej strony dlaczego w takim razie mimo wszystko wyświetla obraz w 640x480
  • Odpowiedz
drugiej strony dlaczego w takim razie mimo wszystko wyświetla obraz w 640x480

@Wisent_14: Bo mu się p------i ale trochę działa w trybie awaryjnym ( ͡° ͜ʖ ͡°)

zgadza się ziomek, wina kabla, dzięki Ziąą, chciałem już drugiego hpka kupować xD

Do usług. Ogólnie adaptery HDMI -> DP czy też DP -> HDMI to jeden wielki ból d--y, pomimo że oba standardy są cyfrowe. DVI można zamienić
  • Odpowiedz