Wpis z mikrobloga

Jedyny prawilny Iran. Prozachodni, a nie każący kobietom nosić burki na głowie, bo inaczej je aresztuje. Chciałbym, aby Iran wrócił do ery sprzed 1979.

@Koziom:

To że Iran skończył jako zamordystyczna teokracja, to wynik zachodnich machinacji. Do 1953 był to całkiem demokratyczny kraj, ale USA i Brytole postanowiły że obalą rząd i wzmocnią dyktaturę Szacha (operacja AJAX 1953 r)
Szach okazał się skorumpowanym tumanem, ludzie mieli go dość i skończyło
  • Odpowiedz
@JohnDeere: No tak, taka jest oficjalna wersja, ale oczywiście nie mająca pokrycia w faktach. Irańczycy byli w tym czasie tak obsrani, że bali się rozmawiać na tematy polityczne w kręgu własnej rodziny.

Inwestycje były, w 90% nieudane, bo Szach sprowadzał towar nie posiadając infrastruktury żeby cokolwiek z tym dalej robić. Brak było też wykwalifikowanej kadry, inżynierów i kogokolwiek kto mógłby uczynić z tego korzyść. Naprawdę polecam pozycję, o której wspomniałem,
  • Odpowiedz
@Koziom: Z mojego kojarzenia twoich wpisów to myślałem, że jesteś mądrzejszy. Ulegasz stereotypowi i koleżeńsko Ci radzę poczytać cokolwiek o Iranie sprzed rewolucji i nie pisać takich bzdur.
  • Odpowiedz
@Koziom: poczytaj o tym jak naprawdę wtedy wyglądał Iran a nie wyciągasz wnioski na podstawie kilku fotek ładnych Persyjek, które zawsze są wrzucane gdy Iran jest na musiku
  • Odpowiedz