@TakiSobieLoginWykopowy: ja tak zawsze mówię i jedyne co to ludzie się przez chwilę burzą bo „ale to symbol, to wyjątkowa sytuacja”. Dopóki do ich mózgów nie dojdzie to że to się zupelnie niczym nie różni od afrykańskich wojowników i wtedy nagle argumenty się kończą. XD
@Roess: czyli jednocześnie nie oceniasz negatywnie ludzi w Afryce posyłających dzieci do wojny? Czy jednak tam to złe ale jakbys ty posłał to byłoby ok?
@BombaskaEskadraLotnicza: masz wielki pomnik, wstawiony w pierwszym poście. Wszyscy, łącznie z uczniami w szkołach muszą patrzeć na tę węrsje historii. To nie jest ruska propaganda ;)
Tylko w polsce mogli być tacy #!$%@? co małe dzieci wysyłali do walki z odziałami frontowymi Wehrmahtu gdzie front był niecałe 10 km od miejsca powstania,ha tfu na tych wszystkich Borów-Komoroskiwch i innych #!$%@?ów co to rozpoczeli
@100piwdlapiotsza: 1. same się nie uzbroiły 2. są inne miasta które nie użyły dzieci do walki 3. postawili jebitny pomnik jakby było się czym chwalić, podkreślający "militarny aspekt" użycia dzieci
@Rad-X ogólnie powstanie to była pomyłka i to zorganizowana przez zdrajców, ale uczestnictwo dzieci, to raczej praca jako kurier, czy magazynier, od dostarczania amunicji, nie walka sama w sobie.
Dzieci nie walczyły, tylko pomagały w przekazywaniu informacji itp.
@100piwdlapiotsza: to jeszcze raz spójrz na pomnik i powiedz że jest w porządku. Nawet głupiej torby nie ma, ale ma automat na pierwszym planie. Mogli z niego zrobić sanitariusza... cokolwiek.
ja tak zawsze mówię i jedyne co to ludzie się przez chwilę burzą bo „ale to symbol, to wyjątkowa sytuacja”. Dopóki do ich mózgów nie dojdzie to że to się zupelnie niczym nie różni od afrykańskich wojowników i wtedy nagle argumenty się kończą. XD
@a665321: ale czy my dzisiaj hołdujemy potrzebie wysyłania dzieci na wojnę albo wykorzystywania ich w niewolniczych pracach?
Piszesz jakby tak właśnie było jakby ten pomnik symbolizował takie
@Rad-X: Nie, nie chodzi o moją zemstę, tylko o to, aby przeżyłi nie dął się zabić. Tylko przypomnę, że ten pomnik dot. powstańca w Warszawie - takim dzieciom Niemcy strzelali z przyłożenia w Twarz.
@a665321: Poczekaj, bo coś Ci się styki zwarły. Powstanie warszawskie, mówi Ci to coś? Niemcy takim dzieciom strzelały z przyłożenia prosto w twarz. Czyli wolałbyś, żeby się bawiły w piaskownicy i czekały na pewną śmierć? A może wolałbyś, żeby do 40-stki układały klocki lego, jak to ma dzisiaj miejsce? Jak możesz porównywać sytuację Polaków w '44 mordowanych przez Niemców, będąc otoczonym przez Armię Czerwoną do sytuacji w Afryce? Wiesz coś o
@sidhellfire: ta druga opcja to pokornie mówić każdemu niemcowi 'Guten Tag' i pokornie schodzić mu z drogi. Ta pierwsza opcja to była okazja kiedy mogłeś odwinąć się okupantowi i choć raz postrzelać w jego kierunku.
Popieranie ruchów BLM i jednocześnie niedostrzeganie sensu w w zrywach niepodległościowych na własnej ziemi jest dla mnie jakimś anachronizmem i niekonsekwencją we wnioskowaniu.
#powstaniewarszawskie #warszawa #polska #kiciochpyta
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
To nie jest ruska propaganda ;)
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
się #!$%@? będzie kłócił autystyk o "wielkość" pomnika
1. same się nie uzbroiły
2. są inne miasta które nie użyły dzieci do walki
3. postawili jebitny pomnik jakby było się czym chwalić, podkreślający "militarny aspekt" użycia dzieci
Zwłaszcza po tylu latach?
Za pomnikiem też idzie edukacja i młodzi ludzie widzą uzbrojonego dzieciaka na lekcjach patriotyzmu.
@100piwdlapiotsza: to jeszcze raz spójrz na pomnik i powiedz że jest w porządku.
Nawet głupiej torby nie ma, ale ma automat na pierwszym planie.
Mogli z niego zrobić sanitariusza... cokolwiek.
@a665321: ale czy my dzisiaj hołdujemy potrzebie wysyłania dzieci na wojnę albo wykorzystywania ich w niewolniczych pracach?
Piszesz jakby tak właśnie było jakby ten pomnik symbolizował takie
@a665321: komu dedykowany jest pomnik? Afrykańskim dzieciom czy polskim z czasów drugiej wojny światowej o zupełnie innejbdynamice i znaczeniu?
@Rad-X: Nie, nie chodzi o moją zemstę, tylko o to, aby przeżyłi nie dął się zabić. Tylko przypomnę, że ten pomnik dot. powstańca w Warszawie - takim dzieciom Niemcy strzelali z przyłożenia w Twarz.
Jak możesz porównywać sytuację Polaków w '44 mordowanych przez Niemców, będąc otoczonym przez Armię Czerwoną do sytuacji w Afryce? Wiesz coś o
Najlepsze, że zainspirowała ludzi do kojarzenia małego powstańca jako posągu kojarzonego z dziećmi z jakieś Afryki. To są dopiero pożyteczni idioci.
U mnie jesteś skreślony
@sidhellfire: ta druga opcja to pokornie mówić każdemu niemcowi 'Guten Tag' i pokornie schodzić mu z drogi.
Ta pierwsza opcja to była okazja kiedy mogłeś odwinąć się okupantowi i choć raz postrzelać w jego kierunku.
Popieranie ruchów BLM i jednocześnie niedostrzeganie sensu w w zrywach niepodległościowych na własnej ziemi jest dla mnie jakimś anachronizmem i niekonsekwencją we wnioskowaniu.