Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#psychiatria #adhd

Hej, będę brać medikinet cr 10mg. Czy jak mam niskie cisnienie a duże bicie serca (koło 90 min) mogę to brac czy dostane zawał? Jakie w ogole mieliście uczucia po tej 1 tabletce?

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 11
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): 10 mg to niewielka dawka (szczególnie CR) którą być może będziesz jeszcze zwiększał a CR jest łagodniejsze niż IR. Niskie ciśnienie to raczej nie problem bo medi pewnie podniesie i będziesz bliżej normy, szczególnie w pierwszych miesiącach zanim się przyzwyczai organizm. Tętno dosyć spore a medikinet je będzie najpewniej podbijać więc pytanie co na to lekarz który Ci to przepisał?

• Odpowiedz
@mirko_anonim: Poszlam pracowac i pracowalam więcej bez rozpraszania sie, w sumie to chyba tyle, a co do serca to pogadaj z lekarzem najlepiej, ja sie nie znam.
Moim zdaniem najlepiej zaczac cos robic przed wzieciem leku nawet, albo od razu po, bo metylodfenidat pomaga na rozpraszanie uwagi, ale nie pomaga az tak z ruszeniem dupy, aby w ogóle zacząć robić co trzeba i można się trochę zawieść na początku.
10
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: najlepiej zapytaj lekarza czy możesz brać, a nie losowych ludzi ( ͡° ͜ʖ ͡°). Po pierwszej tabletce czułem się bardziej skupiony i nie musiałem prowadzić wewnętrznego dialogu czy warto teraz wstać i umyć te naczynia czy może nie tylko wstałem i je umyłem jakby to było coś oczywistego
  • Odpowiedz
@SmaczneBenzodiazepiny pij dużo bo się odwodnisz, jedź na siłę albo większe posiłki przed medi. Sen no to sen, trzeba jakiś system wyrobić, w kontu to stymulant.

@NKPL kwestia dawki, dobrze dobra dawka napedza do działania, fajnie podbija dopaminę i pomaga się skupić czyli same plusy. No i też ważna jest własna motywacja i wyrobienie sobie jakiejś rutyny
@Wierzbek dokładnie ( ͡º ͜ʖ͡º) idealnie podsumowane
  • Odpowiedz
@SmaczneBenzodiazepiny no powiem tak, też kiedyś miałem #!$%@?, ale po ponad miesiącu na medi trochę mi się zmienia mindset. Na tyle dobrze działa, że zaczynam właśnie powoli ogarniać bałagan zyciowy który narobiło ADHD przez lata.

1) zdrowie: na początek suple + nawodnienie + odżywianie przy medi, u mnie teraz wleci huel bo inaczej nadal będzie lipa z jedzeniem

2) zdrowie psychiczne czyli jakaś terapia, ale to za jakiś czas.

No mamy
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Ja przed rozpoczęciem medi musiałam zrobić ekg i po rozpoczęciu leczenia badać sobie regularnie ciśnienie i puls, ale okazało się, że nie powoduje on u mnie skutków ubocznych w obrębie tych parametrów.
O wiele łatwiej się po nim skupić. Łatwiej się pracuje i ogarnia życiowo dom.
  • Odpowiedz
@SmaczneBenzodiazepiny na razie ogarnąłem odwodnienie + witamy pod medi :D i dzisiaj było spoko, chociaż łeb mi nie pęka, po świętach huel, a terapoa jak będzie kasa bo "niestety" ale po medi jestem innym człowiekiem. Odpowiedzialnym, spokojnym i zachowuje się dojrzałe adekwatnie do wieku. Do tej pory jestem w szoku jak wiele potrafi zmienić jedna tabletka
  • Odpowiedz