Wpis z mikrobloga

58,5C/2h
sol, pieprz, kminek, tymianek i czosnek w proszku
sear na stalowej patelni na gęsim smalcu + palnik
tego sie chyba nie da spierdzielić, zawsze wychodzi 10/10, zarówno na zimno jak i na ciepło

i #pytaniedoeksperta - wycinacie te białe błonki z polędwiczek? Bo raz robiłem z błonkami raz bez i w zasadzie chyba nie czuć różnicy

#sousvide #gotujzwykopem
mlek - 58,5C/2h
sol, pieprz, kminek, tymianek i czosnek w proszku
sear na stalowej pa...

źródło: photo_2024-03-22_18-06-27

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mlek Jak są jakieś większe te błonki to wycinam, ale nie do przesady. Pięknie ci wyszła polędwiczka. Wbrew pozorom, pomijając że to sous vide, to polędwiczkę łatwo jest przeciągnąć.
  • Odpowiedz
@wrzesien A co to ma wspólnego s procesem rozpadania się kolagenu w temperaturze 50°+? W SV podczas podgrzewania kolagen z którego składają się przerosty, błonki, ścięgna czy chrząstki najpierw się żeluje, a potem całkiem rozpada. Na patelni takie medaliony z polędwicy smarzysz 1-2 minuty na stronę i ten proces nie zdąży zajść, nawet jak później będziesz je chwilę dusił w jakimś sosie to wciąż za krótko.

Tak SV w
  • Odpowiedz