Ciekawa z kilku względów sytuacja. Jedno z niezbyt popularnych kont (144 obserwujących) na twitterze założone w 2022 r., Od co najmniej 30 stycznia 2024 r. przedstawiające się "Anastas Oleksiy", podające się za żołnierza ukraińskiej armii i wrzucające kontent pro-ukraiński i anty-rosyjski, okazało się być nigeryjskim oszustem, pracującym w jakiejś firmie-farmie scammerów w jednym z budynków biurowych w Lagos.Oszustwo odkrył inny user gdy scammer zgłosił się do niego na dm i poprosił o pieniądze na grzejnik dla "swojego oddziału". Tu link gdzie odkryto i opisano sytuacje: https://twitter.com/AlexBondODUA/status/1770331021432541271
@Thorkill: Druga ciekawostka - jednym z zaledwie kilku zweryfikowanych obserwujących nigeryjskiego scammera jest "analityk wojskowości wschodniej i bezpieczeństwa" ppłk rez. Maciej Korowaj. Niewykluczone że został on ofiarą oszusta wcześniej i wpłacił mu jakieś pieniądze, gdy ten i do niego się zgłosił na dm i poprosił o pieniądze "na grzejnik dla oddziału". Trudno inaczej wytłumaczyć fakt, że tak mało znane konto, wrzucające dzień w dzień ten sam kontent - retwitty 5-7
@neurotiCat: Na pewno dał się nabrać na to że gość jest żołnierzem ukraińskim, gdy nigerski oszust zgłosił się do niego na dm i poprosił o kasę na sprzęt dla "swojego oddziału". Natomiast czy coś mu zapłacił, 100 proc. pewności nie mam, nie wykluczam tego.
Jeśli by poszukać nieco głębiej to zapewne wielu tych "ukraińskich" żołdaków jest z Kolkaty w Indiach ( ͡°( ͡°͜ʖ( ͡°͜ʖ͡°)ʖ͡°) ͡°)
@ZuluScout: W komentarzach pod wpisem tego gościa co to odkrył, inni ludzie także zgłaszają sytuacje gdy rzekome konta ukraińskich żołnierzy zgłaszały się do nich z prośbą o wsparcie jakiś pokątnych zbiórek
Hahah Korowoj, wielki specjalista od służb specjalnych dał się nabrać na to? XD
@neurotiCat: Tak kacapku, on ma ponad 1000 śledzonych kont na x i niestety nie działa widocznie tak doskonale jak twoje by służby widocznie i nie robi śledztwa w sprawie każdego konta na platformie. Strasznie się nabrał bo nie wiem do końca o co wam obu chodzi?
Niewykluczone że został on ofiarą oszusta wcześniej i wpłacił mu jakieś
Jakaś małpa w radiu teraz właśnie opowiada jak to Polacy będą szczęśliwi gdy będą nosić toboły z butelkami do sklepów, chodzi o tą kaucję, no ja jestem bardzo szczęśliwy nie wiem jak wy
#ukraina #wojna #rosja
@neurotiCat: Na pewno dał się nabrać na to że gość jest żołnierzem ukraińskim, gdy nigerski oszust zgłosił się do niego na dm i poprosił o kasę na sprzęt dla "swojego oddziału". Natomiast czy coś mu zapłacił, 100 proc. pewności nie mam, nie wykluczam tego.
@ZuluScout: W komentarzach pod wpisem tego gościa co to odkrył, inni ludzie także zgłaszają sytuacje gdy rzekome konta ukraińskich żołnierzy zgłaszały się do nich z prośbą o wsparcie jakiś pokątnych zbiórek
@neurotiCat: Tak kacapku, on ma ponad 1000 śledzonych kont na x i niestety nie działa widocznie tak doskonale jak twoje by służby widocznie i nie robi śledztwa w sprawie każdego konta na platformie. Strasznie się nabrał bo nie wiem do końca o co wam obu chodzi?
Wystarczy mi jeden film z którego będzie można wyciągnąć geo.
@Mitur: A jakie może być inne logiczne wytłumaczenie tej sytuacji? Poza tym pisze w trybie przypuszczającym