Cześć wykopowi kucharze! Napiszcie jak przygotowujecie rybę do spożycia np. dorsz? Ja obtaczam w mące, potem w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Po usmażeniu ryby na oliwie ok. 15 minut, to ryba ma wyczuwalną strukturę, a jeśli rybę obtoczę tylko w bułce tartej (ryba się rozwala już na patelni) to tej struktury nie ma. Moje pytanie: Czy panierka 1 (mąka,jajko,bułka) sprawia, że ryba potrzebuje więcej czasu na patelni, aby się usmażyła?
@Neko-chan51: nic nie panieruję, tnę na kawałki, podsmażam, potem wrzucam "warzywa na patelnię" by biedronka, w sumie wszystko się miesza i żadnej struktury ryba nie ma
@Neko-chan51 Tak, masz dodatkową warstwę, którą temperatura musi pokonać by zacząć podgrzewać mięso. Dodatkowo czas masz za długi nawet na panierowaną rybę 5 minut na stronę na średnim ogniu wystarczy dla takiej polędwicy z dorsza, cieńsze kawałki jak filet nawet 3 minuty na stronę. Jeśli panierka się nie rumieni masz zbyt mały ogień. Jak już ogarniesz z panierką to bez zmaż na takim samym ogniu nieco krócej.
@Neko-chan51: zazwyczaj sobie z grilla. Jak w piekarniku to troche pieprzu, oliwa, spryskam cytryną i do środka ryby ładuję natke pietruszki czy miętę. Zawijam w folię i ustawiam piekarnik na 180 stopni i czekam. po 20 minutach mniej wiecej sprawdzam czy ryba w środku ma 70 stopni i jeśli tak jest to znaczy ze gotowa. Soli nie daje w ogóle
@Neko-chan51: na razie eksperymentuję więc nawet nie wiem co pierwsze wrzucić - czy te warzywa (one są zamrożone, więc muszą się rozmrozić jeszcze) czy rybę, tak żeby się dobrze zgrało jak się skurczy to nie mam z tym problemu, białka jest tyle co było na początku, a że trochę woda się odsączy …
@heniek_8 Kiedyś brałam z biedry te warzywa, ale czasami bolał mnie po tym brzuch i stwierdziłam, że nie warto. A nie lepiej będzie Ci zrobić rybę na jednej patelni, a na drugiej warzywa? Chociaż to dodatkowa rzecz do mycia :/
@Neko-chan51: Filet solisz, do miski wlewasz oliwę/rozgrzane masło i przeciskasz przez praskę czosnek (2/3 ząbki), mieszasz po czym używając pędzelka rozprowadzasz na filecie. Ustawiam 180C i termoobieg, w zależności od grubości porcji pomiędzy 20 a 40 minut.
@Neko-chan51: z trzy minuty na jednej stronie chyba, tak na oko bo czasem jest gruby filet to z minute dłużej. Jak zdejmiesz w odpowiednim momencie to jest już dobra ale jeszcze nie za miękka i się nie rozpada. Poznaję też po tym że mąka jest zrumieniona.
@Neko-chan51: a probowalas moze z piekarnika? Ostatnio robilam paluszki rybne z fileta z dorsza, w jajku, przyprawach i panko (bez maki) - bardzo spoko, tylko trzeba obrocic w polowie czasu. Ryba w srodku sucha jak to dorsz, wiadomo, ale moim zdaniem lepsze niz z patelni. I do tego np. frytki z batatow i inne warzywa z blachy ( ͡°ᴥ͡°).
Napiszcie jak przygotowujecie rybę do spożycia np. dorsz?
Ja obtaczam w mące, potem w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Po usmażeniu ryby na oliwie ok. 15 minut, to ryba ma wyczuwalną strukturę, a jeśli rybę obtoczę tylko w bułce tartej (ryba się rozwala już na patelni) to tej struktury nie ma.
Moje pytanie: Czy panierka 1 (mąka,jajko,bułka) sprawia, że ryba potrzebuje więcej czasu na patelni, aby się usmażyła?
#gotujzwykopem #gotowanie
@Neko-chan51: grill lub w piekarniku. Żadnego pajacowania z panierkami
w sumie wszystko się miesza i żadnej struktury ryba nie ma
@heniek_8 Raz usmażyłam bez panierki to się tak pomniejszył, że byłam zdziwiona :/ A ile taką rybę smażysz?
@xyzak Ale to z czosnkiem trzeba uważać, bo się gorzki może zrobić. Ile pieczesz w jakiem temperaturze i jaki tryb?
@Neko-chan51: na razie eksperymentuję więc nawet nie wiem co pierwsze wrzucić - czy te warzywa (one są zamrożone, więc muszą się rozmrozić jeszcze) czy rybę, tak żeby się dobrze zgrało
jak się skurczy to nie mam z tym problemu, białka jest tyle co było na początku, a że trochę woda się odsączy …
@asdfghjkl Oki, dziękuję :)
@heniek_8 Kiedyś brałam z biedry te warzywa, ale czasami bolał mnie po tym brzuch i stwierdziłam, że nie warto. A nie lepiej będzie Ci zrobić rybę na jednej patelni, a na drugiej warzywa? Chociaż to dodatkowa rzecz do mycia :/