Wpis z mikrobloga

Kolejny dzień, kolejne pytanie ( ͡º ͜ʖ͡º) jak dużo wcześniej przed zakończeniem budowy (buduje deweloper, nie ja) rezerwowaliście terminy ekip wykończeniowych? Projektant obecnie klepie projekt, za ekipami się rozglądałem jedynie niezobowiązująco w internecie, a umowny termin zakończenia budowy mam na wrzesień, więc pewnie jakoś pod koniec roku dostanę klucze.

Bonusowe pytanie: Czy ekipa wykończeniowa sama zamawia zazwyczaj materiały czy to ja im to dostarczam? Pytam bo słyszałem że jeśli robią to oni, to jest niższy VAT, i zastanawia mnie czy brać to pod uwagę jak będę wybierać. Od projektanta oczywiście będę mieć zestawienie materiałów.

#wykonczenia #mieszkaniedeweloperskie #remont #mieszkanie
  • 10
  • Odpowiedz
@fenbekus: Najpierw to złap kogoś od odbiorów, bo deweloper będzie pół roku jeszcze poprawiał ;) Jeśli chodzi o materiały to prosta sprawa - jak masz gdzie przechować, to sprawdź ceny i wołaj oferty bez i z materiałem i zrób tak jak jest korzystniej.
  • Odpowiedz
@fenbekus mój partner ma terminy nawet i na za rok ale wtedy bardziej orientacyjnie typu lato 2025, najlepiej pół roku przed, a minimum 3 miesiące ale tu ciężko może być z ekipą.

Bonusowe pytanie:
Lepiej zlecić to ekipie jako że mają zniżki i wiedzą co kupić lepiej w hurtowni a co w markecie. Ale jeśli chcesz przyoszczędzić to możesz sam wcześniej zakupić pewne materiały przez internet. VAT jest niższy np kupując drzwi
  • Odpowiedz
  • 0
@hoodoovoodoo no to fakt, ale liczyłem (może naiwnie) że na odbiór to powinienem łapać jak już będę cokolwiek wiedział, bo przecież nie przewidzę teraz terminu co do dnia. Zresztą to chyba prosta i szybka usługa, to chyba aż takiego problemu nie ma?

@moniuszki czyli w zasadzie już się powinienem rozglądać, dzięki za poradę.
  • Odpowiedz
@fenbekus: Zależy od ekipy i rozchwytalności.

Szukając elektryka do domu byli tacy którzy mogli wejść 'na już' a i tacy do których rok trzeba było czekać.
Glazurnika z polecenia 'na spokojnie' umówiłem w styczniu na wrzesień, drugi bardziej na październik się nastawiał.

Stolarza bym liczył na 3-4 miesiące wstecz
  • Odpowiedz
Zresztą to chyba prosta i szybka usługa, to chyba aż takiego problemu nie ma?

@fenbekus: dokładnie tak jest. Zero problemu z umówieniem się z kimś na odbiór. Tym się nie przejmuj
  • Odpowiedz
@fenbekus: w sensie generalny wykonawca?

Droższe rozwiązanie jak kiedyś patrzyłem plus wychodzę z założenia, że 'kompleksowe firmy' nie zawsze perfekcyjnie ogarniają każdy temat a czasem pewnie podchodzą do zlecen 'jakoś dadzą radę'.

Biorąc glazurnika mam pewność, że na glazurze się zna.
Biorąc elektryka mam pewność co do instlaacji

Plus każdy może dodać swoje 3 grosze bauzjąc na doświadczeniu i zaproponować lepsze rozwiązania
  • Odpowiedz
@fenbekus: dużo czytania, grup fb, informacji w necie (wszystko tam jest)

Też byłem zupełnie zielony w temacie a już powoli wykańczam chatę budując od zera.
  • Odpowiedz
@fenbekus: Szukam aktualnie w Poznaniu i stwierdzam, że bardziej chorej branży jak wykończeniówka to nie widziałem. Pytasz się o cenę położenia płytek w rozmiarze 120x120 albo malowanie ścian, aby mieć jakiś punkt zaczepny - "panie podeślij projekt bo to zależy". Znajomy robi mieszkanie pod wynajem raczej standard "lepszy budżetowy", natomiast sam idę w "średni lekko wchodzący na wysoki", to za te same usługi miałem 30% wyższą wycenę niż on, do tej
  • Odpowiedz