Wpis z mikrobloga

Mam na oku nieruchomość za 500k, odłożone 50k więc 10% wkładu. Zakładając, że dostanę kredyt hipoteczny (zdolność 700-800k) zastanawiam się co z innymi kosztami zakupu nieruchomosci - PCC, notariusz, prowizja agenta nieruchomości - powiedzmy wyszłoby ok 25-30k, których już nie mam. Czy jest możliwość wzięcia dodatkowo pożyczki jakieś 25-30k na te koszta biorąc kredyt hipoteczny?

#nieruchomosci #kredythipoteczny
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirekSzuka:

Na te dodatkowe koszta mozesz wziac kredyt gotowkowy juz po otrzymaniu decyzji kredytowej , na PCC i Notariusza musisz miec w momencie podpisania umowy. Prowizja dla agenta to zazwyczaj na zasadzie faktury platnej do 2 tygodni.
  • Odpowiedz
  • 1
@Sibu: dzięki!
czyli bank po przekazaniu pozytywnej decyzji kredytowej nie będzie robił problemu, że zaraz po niej wziąłem jeszcze kredyt gotówkowy? To jest moje główne zmartwienie
  • Odpowiedz
@mirekSzuka:

Jak juz bedziesz mial decyzje to moim zdaniem z gotowkowym nie bedzie problemu. Pozyczki gotowkowe daja kazdemu na takie kwoty, hipoteczny to juz sprawdzanie zdolnosc etc stad taka kolejnosc a nie inna.
  • Odpowiedz
@mirekSzuka: gdzieś mi minęło, że jeśli nie posiadasz więcej niż 50% udziału to też możesz dostać zwolnienie. Nie wiem jaki tam masz procent, ale może akurat się łapiesz. Najlepiej pytać notariusza w razie czego, choćby telefonicznie.
  • Odpowiedz
  • 1
@karokrakow: tak masz racje, jednak warunkiem jest też to, że zostało to pozyskane w drodze dziedziczenia. U mnie to darowizna więc od razu jestem na straconej pozycji mimo, że mam mniej niz 50%. Ten sam warunek często występuje w różnych programach kredytowych typu RKM czy BK2%
Aczkolwiek oczywiście upewnie się jeszcze.

@marcpol ^ sorry, że wołam, ale może wiesz jak to jest faktycznie?
  • Odpowiedz
@mirekSzuka: W części banków istnieje możliwość uzyskania dodatkowych środków na cel dowolny wraz z kredytem hipotecznym. Na przeszkodzie tutaj jest będzie stał wkład własny i związane z tym LTV, czyli stosunek kwoty kredytu do wartości zabezpieczenia. Ze względu na wkład własny wynoszący 10% i LTV wynoszące 90% w tym przypadku nie będzie możliwości uzyskania dodatkowych środków.

Uzyskanie kredytu gotówkowego może być rozwiązaniem, jednak część banków sprawdza BIK przed uruchomieniem kredytu.
  • Odpowiedz
  • 0
@marcpol: dzięki za rade

A wiesz jak to jest z tym podatkiem PCC w przypadku gdy mam mniej niż 50% własności mieszkania ale jest ona pozyskana drogą darowizny i nie mieszkam w tym mieszkaniu?
Z tego co rozumiem nie mogę być zwolniony z PCC, bo pozyskałem tą część w drodze darowizny a z tego co udało mi się wyczytać musiałoby to być dziedziczenie, zgadza się?
  • Odpowiedz