Mam na oku nieruchomość za 500k, odłożone 50k więc 10% wkładu. Zakładając, że dostanę kredyt hipoteczny (zdolność 700-800k) zastanawiam się co z innymi kosztami zakupu nieruchomosci - PCC, notariusz, prowizja agenta nieruchomości - powiedzmy wyszłoby ok 25-30k, których już nie mam. Czy jest możliwość wzięcia dodatkowo pożyczki jakieś 25-30k na te koszta biorąc kredyt hipoteczny?
Na te dodatkowe koszta mozesz wziac kredyt gotowkowy juz po otrzymaniu decyzji kredytowej , na PCC i Notariusza musisz miec w momencie podpisania umowy. Prowizja dla agenta to zazwyczaj na zasadzie faktury platnej do 2 tygodni.
@Sibu: dzięki! czyli bank po przekazaniu pozytywnej decyzji kredytowej nie będzie robił problemu, że zaraz po niej wziąłem jeszcze kredyt gotówkowy? To jest moje główne zmartwienie
Jak juz bedziesz mial decyzje to moim zdaniem z gotowkowym nie bedzie problemu. Pozyczki gotowkowe daja kazdemu na takie kwoty, hipoteczny to juz sprawdzanie zdolnosc etc stad taka kolejnosc a nie inna.
@mirekSzuka: gdzieś mi minęło, że jeśli nie posiadasz więcej niż 50% udziału to też możesz dostać zwolnienie. Nie wiem jaki tam masz procent, ale może akurat się łapiesz. Najlepiej pytać notariusza w razie czego, choćby telefonicznie.
@karokrakow: tak masz racje, jednak warunkiem jest też to, że zostało to pozyskane w drodze dziedziczenia. U mnie to darowizna więc od razu jestem na straconej pozycji mimo, że mam mniej niz 50%. Ten sam warunek często występuje w różnych programach kredytowych typu RKM czy BK2% Aczkolwiek oczywiście upewnie się jeszcze.
@marcpol ^ sorry, że wołam, ale może wiesz jak to jest faktycznie?
@mirekSzuka: W części banków istnieje możliwość uzyskania dodatkowych środków na cel dowolny wraz z kredytem hipotecznym. Na przeszkodzie tutaj jest będzie stał wkład własny i związane z tym LTV, czyli stosunek kwoty kredytu do wartości zabezpieczenia. Ze względu na wkład własny wynoszący 10% i LTV wynoszące 90% w tym przypadku nie będzie możliwości uzyskania dodatkowych środków.
Uzyskanie kredytu gotówkowego może być rozwiązaniem, jednak część banków sprawdza BIK przed uruchomieniem kredytu.
A wiesz jak to jest z tym podatkiem PCC w przypadku gdy mam mniej niż 50% własności mieszkania ale jest ona pozyskana drogą darowizny i nie mieszkam w tym mieszkaniu? Z tego co rozumiem nie mogę być zwolniony z PCC, bo pozyskałem tą część w drodze darowizny a z tego co udało mi się wyczytać musiałoby to być dziedziczenie, zgadza się?
#nieruchomosci #kredythipoteczny
Na te dodatkowe koszta mozesz wziac kredyt gotowkowy juz po otrzymaniu decyzji kredytowej , na PCC i Notariusza musisz miec w momencie podpisania umowy. Prowizja dla agenta to zazwyczaj na zasadzie faktury platnej do 2 tygodni.
czyli bank po przekazaniu pozytywnej decyzji kredytowej nie będzie robił problemu, że zaraz po niej wziąłem jeszcze kredyt gotówkowy? To jest moje główne zmartwienie
Jak juz bedziesz mial decyzje to moim zdaniem z gotowkowym nie bedzie problemu. Pozyczki gotowkowe daja kazdemu na takie kwoty, hipoteczny to juz sprawdzanie zdolnosc etc stad taka kolejnosc a nie inna.
@mirekSzuka: usuń pasożyta to się zmieścisz.
jak juz bedzie po decyzji to nie beda robic ponowniej kalkulacji i nawet nie beda wiedziec o tym
Aczkolwiek oczywiście upewnie się jeszcze.
@marcpol ^ sorry, że wołam, ale może wiesz jak to jest faktycznie?
Uzyskanie kredytu gotówkowego może być rozwiązaniem, jednak część banków sprawdza BIK przed uruchomieniem kredytu.
A wiesz jak to jest z tym podatkiem PCC w przypadku gdy mam mniej niż 50% własności mieszkania ale jest ona pozyskana drogą darowizny i nie mieszkam w tym mieszkaniu?
Z tego co rozumiem nie mogę być zwolniony z PCC, bo pozyskałem tą część w drodze darowizny a z tego co udało mi się wyczytać musiałoby to być dziedziczenie, zgadza się?
Napisałem też na ten temat artykuł https://hipotekabeztajemnic.pl/2023/08/16/zwolnienie-z-podatku-pcc-przy-zakupie-pierwszej-nieruchomosci/