Aktywne Wpisy

niebieski_kot +81
Czy karteczka "Bardzo proszę o respektowanie ciszy nocnej, przynajmniej w dni robocze" będzie ok jak wrzuce do skrzynki tej durnej cipie co drze #!$%@? od 23

Ryksa 0
pokłóciłam się wczoraj z chłopem i go ładnie przeprosiłam, że go tak zdenerwowałam na wieczór. Do teraz nic nie odpisał, ale trudno. Poczekam aż on napisze, także obejdzie się bez tekstu na dzień dobry. Nienawidzę mężczyzn, są tacy manipulujący

Chce do swojego framework stworzyć unikalne i proste ID (aby nie obciążać bazy danych), owszem mogę użyć nanoid, ale mogą występować kolizje. A potrzebuje zawsze unikalnego ID, a cuid jest długie :x
Jeżeli każdy wpis na wykopie miałby mieć id z cuid to by zbankrutowali, dlatego po ID lecą, ale to też nie jest jakiś optymalny sposób.
W sumie, to nie powinno robić się po id, tylko uniqid który generujemy po dodaniu wpisu.
Tylko to nie takie proste, stworzyć własny generator ID, to nie tylko losowe liczby jak może się wydawać.
No trochę posiedzę nad tym, pewnie nawet dodam na npm jak skończę.
ChatGPT ciekawą alternatywę mi pokazał, ale nadal to nie jest to czego chce.
W sumie to twitter ma super ID dla wpisów! Ale nadal mega długie który nazwał SnowflakeID
https://chat.openai.com/share/3ad5ff64-75ba-4ca4-b5ff-a72db58e992b
#programowanie #chatgpt
Ale zobacz jakie fajne id wygenerował ChatGPT i to jeszcze działa, generuje unikalne ID a potem moge odkodować ID:
np. z "7160488856901390336" dostaje => { timestamp: 2024-01-19T02:11:21.657Z, machineId: '1', sequence: '0' }
Jak narazie błednie pokazuje datę, ale naprawię to. Może to też wina encodera.
const id = ((timestamp & 0x1FFFFFFFFFFn) << this.timestampShift) |(this.machineId << this.machineIdShift) |
this.sequence;
Ale nie jest idealne jak na razie.
Na kodowaniu się średnio
źródło: 1
PobierzMiło, że też z niej korzystasz :)
Idealnie tłumaczy z hiszpańskiego na niemiecki czy polski.
Wiesz, że firma DeepL jest niedaleko od mojego miasta? :P https://www.deepl.com/pl/publisher/
(ja preferuję UUIDv7 gdyż jednocześnie oferuje chronologiczną sortowalność ale bez możliwości zgadnięcia następnego/poprzedniego identyfikatora na podstawie już posiadanego)
Dzięki UUIDv7 sortowanie w bazie danych po kolumnie zawierającej binarną reprezentację uuid będzie sortować rekordy po dacie utworzenia (początkowe bity UUIDv7 zawierają timestamp)
@aptitude: to dlaczego w ciagu 2 lat zwolniło 500k programistów?
Jeżeli to przyspiesza pracę deva o 20% (a są już na to statystyki!) To dając 100 programistom chat-gpt/copilot mamy moc przerobową równą 120 programistom bez AI
Jeżeli koporacja ma 3600 programistów bez AI to może spokojnie dać 3000 programistom dostęp do chata/copilot i zwolnić pozostałe 600