Wpis z mikrobloga

Kupiłem sobie zwykły ekspres przelewowy (po wielu latach picia kawy zalewanej gotowaną w czajniku wodą). Chciałem sprawdzić jaka będzie różnica w smaku więc zrobiłem jednocześnie 2 kawy - z ekspresu i "normalną". Kawa zalewana gotowaną wodą po paru minutach od zaparzenia miała smak bardziej kwaśny od tej z ekspresu a wyczytałem że kawa teoretycznie robi się kwaśna gdy jest zaparzana za krótko (a nie podejrzewam żeby zalewana w kubku gorącą wodą była za krótko zaparzana bo przecież zmielona kawa cały czas była na dnie). Wydawało mi się, że to kawa z ekspresu przelewowego będzie za słabo zaparzana i tym samym bardziej kwaśna bo sam proces trwa dosyć krótko.
Dlaczego wyszło inaczej niż się spodziewałem, dlaczego kawa długo zaparzana miała bardziej kwaśny smak? Czy jednak kawa na dnie powoduje że z czasem smak robi się kwaśny? A może to zależy od jakości kawy?
P.S. Czy kawa z ekspresu przelewowego nie zaparza się za słabo?

#kawa #kawatime #ekspresdokawy
  • 7
  • Odpowiedz