Aktywne Wpisy
2xpapanalepiku +264
Nowa lewacka jakość, niedziela, godzina 11:30 w telewizji publicznej tematy jak stymulować kobietę podczas sexu. To się przestaje w głowie mieścić
#tvp
#tvp
o__0 +25
Nitka na słowa, których używają tylko starzy ludzie. Ja zaczynam:
- salaterka
- garczek
- sień
#heheszki #niewiemjaktootagowac #glupiewykopowezabawy
- salaterka
- garczek
- sień
#heheszki #niewiemjaktootagowac #glupiewykopowezabawy
@lewyx Ja wyłączam, ustawiona wtedy jest jakaś niska temperatura żeby nie przegiąć. Dzień albo dwa dni przed przyjazdem zaczynam grzać
Na 3-4dni obnizylbym temperaturę do 16-18stopni, a na 5-6h przed przyjazdem wrzucil na domyslną żeby dogrzal.
@ThomasPol: bzdura, to zależy od danego budynku i jego energooszczędności.
@zibizz1: zarejestrujesz ale może ona być znikoma. Wszystko zależy od danego budynku.
Tutaj link z obliczeniami, każdy budynek jest inny, każde mieszkanie jest inne, każdy powinien obliczyć dla siebie i będzie
Ogólnie 1 stopień zmiany temperatury w domu to 5% kosztu rocznego ogrzewania. Więc jak wyjedziemy na tydzień i obniżymy temperature średnio o 4stopnie to zaoszczędzimy
Temperatura w domu nie spada jednostajnie. Im bardziej się zbliżą do temp zewnętrznej tym wolniej. Dlatego da to oszczędność, bo dom z każdym kolejnym dniem mniej się wychładza.
Czy lepiej trzymać wodę w wannie i dogrzewać cały dzień żeby wieczorem wziąć kąpiel? Oczywiście tutaj proporcja jest wyolbrzymiona, ale gdzie wg
@lewyx: @ThomasPol: Zgoda choć na pewno nie trzykrotnie. Dodam tu tylko, że to zależy ile dni. Przy 3, 4 dniach to wygrzanie może być droższe. Ale przy dłużej nieobecności...
@lewyx: ... raczej bym nie wyłączał pompy, a obniżył krzywą grzewczą.
Choć na pewno jak nas nie ma w domu to wyłączenie grzania CWU to podstawa.
@Issac:
Tryb wakacyjny TAK, wyłączenie zupełne pompy ciepła NIE, wszystko zalezy od rodzaju pompy ciepła.
Moja gruntowa pompa ciepła zużywa rocznie 3500-4000kWh z czego 1/3 to cwu. W trakcie takiego wyjazdu 4 dniowego temperatura przy zero na zewnatrz spadnie o 3 stopni a 4 dnia trzebaby ja podnieść żeby przywrócić temp w środku oszczedność na energii elektrycznej na ogrzewanie to będzie 1-2zł . Szkoda zachodu z wyłączaniem i martwieniem się żeby
@zibizz1: i co w związku z tym, że w dzień to inna matematyka i wzory? Zasada jest ta sama tylko inne wartości należy podstawić do obliczeń.
@zibizz1: to co piszesz jest wyssane z palca. Każdy budynek zachowuje się inaczej chociażby ze względu na ukształtowanie terenu, osłonięcie od wiatru. To należy policzyć a nie z palca sobie wyciągać wartości.
To nie są wartości wyssane z palca, tylko pewne przyblizone wartości, oczywiste jest że inny %