Wpis z mikrobloga

Odpowiedź biedronki dotycząca cukrów:

informujemy, że oświadczenie „bez cukru” oznacza, że środek spożywczy nie zawiera cukrów, oraz każde oświadczenie, które może mieć taki sam sens dla konsumenta, może być stosowane tylko wówczas, gdy produkt zawiera nie więcej niż 0,5 g cukrów na 100 g lub 100 ml. Pragniemy podkreślić, że takie oświadczenie nie figuruje na wskazanej przez Pana czekoladzie. Czekolada posiada informację, że produkt „nie zawiera dodatku cukrów” co oznacza, że nie zostały dodane w celach słodzących żadne cukry, czy dwucukry. Cukry wyróżnione w tabeli wartości odżywczej pochodzą z tych naturalnie występujących z użytych surowców, co także zostało podkreślone na etykiecie. Kolejną kwestią podniesioną w zgłoszeniu jest obecność substancji słodzących – odpowiednia informacja o ich obecności w składzie także została umieszczona w postaci zapisu „Zawiera substancje słodzące. Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający”. Substancją słodzącą jest tutaj w głównej mierze maltitol należący do grupy alkoholi wielowodorotlenowy, inaczej tzw. polioli. Z uwagi, że nie klasyfikuje się jako cukier, nie może być wliczony w tą pulę. To co można zaobserwować, to osobna deklaracji dla polioli wyróżniona w tabeli wartości odżywczej. Mamy nadzieję, że udało nam się wyjaśnić kwestię różnicy w oświadczeniu „bez cukrów” a „bez dodatku cukrów

#chemia #zdrowie #dieta #ciekawostki
  • 1