Wpis z mikrobloga

@payner: Tak dostaniesz mandat.

@mrwrotek: Nie do końca tak. W PRD jest nieszczęśliwe sformułowanie "prowadzący pojazd", które jest nieostre, ale ustawodawca rozumiał przez to kierowanie (jechanie) pojazdem. Prowadząc rower pchając go jest się pieszym. Nie spotkałem się prawdę mówiąc z przypadkiem mandatu za pchanie. Natomiast z całkiem sporą liczbą przypadków, gdzie policjant twierdzi, że widział Cię jak jedziesz rowerem mimo, że go pchałeś. Udowodnienie wtedy, że nie jesteś wielbłądem jest
  • Odpowiedz
@papiez_: Ale dostał wyrok za pchanie roweru? Czy tak jak mówię dostał za policjanta wmawiającego, że jechał rowerem? Bo chętnie zobaczyłbym uzasadnienie wyroku, bo póki co to trochę śmierdzi urban legend (nie znalazłem w necie, ani jednego udokumentowanego przypadku).
  • Odpowiedz
@papiez_: @metaxy: dokładnie. Bardziej jest kwestia upierdliwości policjanta.

Poza tym chyba tylko w tym kraju można stracić dokument, który w ogóle nie upoważnia do prowadzenia danego typu pojazdu i jest całkowicie nie powiązany z wehikułem....
  • Odpowiedz
@metaxy:

@RRybak: nie jest to urban legend, bo trudno żeby cała rodzina sie zgadała i wciskała kit. Prawda jest też, ze był to typowy prlowski wąs który lubił sie #!$%@?ć do młodych i mieli z nim na pieńku hehe + to małe miasteczko pod Poznaniem. Wiem tylko, że zawineli go na noc a potem stracił prawo jazdy
  • Odpowiedz