Aktywne Wpisy
![szyderczy_szczur](https://wykop.pl/cdn/c0834752/ac5172c474ab11cb0160bad73194e018eadee86e8349ae9c127dedbb415f437b,q60.png)
josb515 +49
#ciekawostki Cześć. Jestem Koreańczykiem bardzo zainteresowanym Polską. Studiując o Polsce trafiłem na tę stronę. Myślę, że tym, co reprezentuje kraj, jest historia, język i muzyka, ale ja studiuję język i dla historii czytam książkę „Historia Polski” napisaną przez Japończyka. Kiedy jednak szukałam muzyki do słuchania, YouTube polecił mi muzykę Natalii Nykiel... ale to chyba nie mój styl. Trochę ciszej, polska śpiewaczka narodowa! Byłbym wdzięczny, gdybyś mógł polecić muzykę takiego piosenkarza
Ja otwarty koncentrat pomidorowy w słoiku, trzymam w lodówce odwrócony do góry dnem, wtedy nie pleśnieje.
#gotujzwykopem #lifehack
Komentarz usunięty przez moderatora
TIP1: Jeśli zużyjesz płyn do mycia naczyń gdzieś do połowy, to zalej go do pełna wodą. Będzie rzadszy, ale nie straci swoich właściwości i wystarczy na dłużej. Tym samym w cenie 1 butelki płynu, dostaniesz 1,5 butelki.
TIP 2: Na zgagę doskonała jest maślanka, ale nie łącz jej z ogórkami kiszonymi.
TIP 3: Wyrzuć i wymień zmywak do naczyń dopiero, gdy zaczyna śmierdzieć, a szorstka strona nie robi już wrażenia na mocno
1. Z mojego doświadczenia ogromna większość ludzi ma złe wyobrażenie na temat tego jak powinna być idealnie dosolona potrawa. Wydaje im się, że idealnie posolone to gdzieś pomiędzy przesolone a niesolone (A). Podczas gdy idealnie posolone to na granicy z przesolonym. Jeżeli dodanie jeszcze trochę soli spowoduje, że potrawa będzie zbyt słona to właśnie wtedy jest idealna (B), bo jeszcze nie jest zbyt słona.
Sól w różnych formach będzie miała różną objętość, ale zawsze ta sama waga soli będzie tak samo słona. Dlatego najlepiej stosować wagę. Optymalna ilość soli jest dosyć powtarzalna dla większości potraw i wynosi zazwyczaj 0,5%-1%, jeżeli coś jest szczególnie niezbalansowane - np. kwaśna kiszonka, około 2% będzie optymalnie.
Ważenie może się wydawać niepotrzebną komplikacją w kuchni, ale w wielu przypadkach uprasza i przyśpiesza pracę. Np. jak zmieżysz czy dobrze doprawiłeś kurczaka? Usmażysz kawałek i sprawdzisz, będziesz dosalać po ugotowaniu? Możesz po prostu odmieżyć odpowiednią ilość soli. Jak dosolisz rosół? Pewnie wsypiesz trochę soli, dokładnie wymieszasz, spróbujesz, dodasz znowu, znowu wymieszasz etc. Możesz od razu odmieżyć potrzebną ilość soli i zmniejszyć ilość powtórzeń. Czasem potrawa jest skomplikowana i posiada już słone składniki więc bardzo często trzeba doprawiać na smak ale jest wiele sytuacji w których można sobie ułatwić
źródło: sol
PobierzRosół można zredukować, wlać do pojemnika na lód i mieć gotowe kostki do sosu czy zupy.
Sok z cytryny do grzybów to jest must, działa fantastycznie, podbija smak grzybów i po prostu do nich pasuje.
Jak ograniczasz kalorie ale lubisz śmietanowe sosy, po
Jeśli w kuchni macie za ciepło i brak spiżarni to
Smietanka 30% po terminie ważności może być wykorzystana do zrobienia masła. Wlewasz w trochę większy słoik śmietankę w temp pokojowej o trząchasz aż śmietanka się zetnie całkowicie. Około 20minut