Aktywne Wpisy
oficjalniemartwa +20
Kupiłam dom na Mazurach, w końcu z daleka od motłochu miejskiego, będę uprawiać zioła i warzywa. Muszę tylko kilka kóz miniaturek ogarnąć, kota i psa oraz postawić stodołe żeby mieć gdzie motór trzymać.
Pepe9248 +119
Tyle emocji w dosłownie jeden dzień, a niedzielni kibice siatkówki nadal się będą zastanawiali dlaczego piłka nożna jest taka popularna pomimo braku sukcesów w Polsce xD
#mecz
#mecz
Wraz z żoną od dłuższego czasu szukamy działki budowlanej i ostatnio pojawiła się oferta najbliższa naszym oczekiwaniom. Po wstępnej ekscytacji sprawdziłem MPZP, gdzie napotkałem niespodziewaną przeszkodę - maksymalny wskaźnik zabudowy. Dla interesującej nas działki wynosi on 0.15, co przy jej powierzchni uniemożliwia budowę domu parterowego - jedynego, jaki do tej pory rozważaliśmy.
Zrobiłem szybki research po okolicy na geoportalu i znalazłem 4 nieruchomości objęte tym samym MPZP, które ten wskaźnik przekraczają - obliczałem współczynnik powierzchni geometrycznej budynku do powierzchni działki. Macie może pomysł, jak to możliwe?
Przy okazji chętnie też posłucham Waszych opinii odnośnie domu parterowego vs piętrowego ;)
Pozdro!
#budujzwykopem #budowadomu #budownictwo
@wiatrak2: wybudowane zanim plan powstał?
Czasy mogą być różne, ale należałoby zakładać, że dzieci się wyprowadza, więc nie ma sensu na starość ogrzewać dwupietrowego molocha, gdzie góra będzie pusta. Mówi tak każda starsza osoba, która ma duży dom, a dzieci wyjechały do miasta
Jak nie ten, to masz jeszcze 3 domy do sprawdzenia, jakby mi zależało, to zapytałbym nawet właścicieli, może ktoś jest na tyle ogarnięty, że wie.
A najtaniej to udać się do gminy i o tym porozmawiać z
Powiedz konkretnie co to za wskaźnik (najlepiej przepisz z MPZP) i podaj wielkość działki, a ja Ci powiem co
W urzędzie gminy o nic nie pytaj, bo mało kto rzetelnie Ci pomoże. To nie ten urząd... Najlepiej pytać w Starostwie Powiatowym w wydziale budownictwa - to oni wydają pozwolenia na budowę.
Jeżeli sądzisz że sąsiad ma budynek postawiony niekegalnie to zgłoś to do PINB i też będziesz miał jasno na białym czy masz rację
nie będę sąsiada podp*erdalał przed kupnem działki jeszcze xD