Wpis z mikrobloga

Jakie pomidory sądzicie u siebie?
Macie jakieś odmiany do polecenia?

Tak z nudów już przeglądam sobie nasiona na sklepie i tak się zastanawiam co zamówić.
Na pewno biorę
Tigarella
Betalux
Żółty ozarowski

Bo te mi się sprawdzają co roku, myślę też że zamówie Noire de Crimee bo fajnie na zdjęciach wygląda.
Polecicie jakieś odmiany które u siebie sądzicie?
Wiem że to jeszcze co najmniej dwa miesiące do wysiewu na rozsadę ale no...

#ogrodnictwo #ogrodek #warzywa #pomidory
Z.....a - Jakie pomidory sądzicie u siebie? 
Macie jakieś odmiany do polecenia?

Tak ...

źródło: 14282426PA-005017m

Pobierz
  • 14
@ZielonaOdnowa: tigarella jest problematyczna, ma grubą skórę same owoce są stosunkowo nieduże ale ma dużą tendencję do pękania. Ja z niej akurat rezygnuje, miałam 2 lata w gruncie i w szklarni (i tu, i tu nie byłam zadowolona)

Co do polecanych odmian to zależy
ile masz miejscai czy masz szklarnie/foliak?
czy chcesz pomidory do jedzenia czy na przetwory?
czy wolisz odmiany kwaśne czy słodsze?
czy chcesz jakieś kolekcjonerskie czy tylko pewne
@Milijka:

tigarella jest problematyczna, ma grubą skórę same owoce są stosunkowo nieduże ale ma dużą tendencję do pękania. Ja z niej akurat rezygnuje, miałam 2 lata w gruncie i w szklarni (i tu, i tu nie byłam zadowolona)


Trochę pękają, ale to bardzo smaczne pomidory, w tym roku żadnych koktajlowek nie sądzę, zamiast nich sama tigarella.
Bardzo mi smakują.

Dzięki za polecone odmiany, przejrze sobie
@ZielonaOdnowa: Adam to taki pomidor pewniaczek do szklarni - w smaku, wyglądzie, wielkości są absolutnie przeciętne ale za to plonują genialnie, zawiązują owoce nawet w najgorsze upały, krzak jest odporny i mało wymagający. Dla mnie krzak odporny na błędy ogrodnika.

Nasiona z serii profi vilmorinu to odmiany profesjonalne - bardzo odporne na różne choroby - ale w paczce jest tylko kilka nasion - warto mieć to na uwadze.

Tak czy siak
@ZielonaOdnowa: Ja sadzę, typowo szklarniowe odmiany profesjonalne, są najbardziej odporne na choroby, w tym roku miałem odmianę Securitas. Utrzymała się cały sezon do przymrozków z tylko 1 opryskiem miedzianem.
@ShowBiz: chyba z cała wioską xD
Zresztą te przemysłowe odmiany to nie są głównie nastawione na przechowywanie i wygląd a smak to taka drugorzędna sprawa?
Kiedyś właśnie słyszałem że pomidory w sklepie często są niesmaczne bo takich odmian się używa w przemysłowych uprawach, ładnych z wyglądu, łatwych w przechowywaniu ale nie koniecznie smacznych.