Wpis z mikrobloga

Ej bo tabletki z kofeiną/tauryną są "legalne" xD
Więc mogliby produkować monsterki 0mg z dołączoną tabletką do rozpuszczenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
I oby tak się stało, bo k-----y dostaję że chłop 26 lat a muszę czekać na kasie samoobsługowej za soczkiem z kofeiną xD
#energetyki
  • 77
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nałogu do czego? Do słodkich napojów? Kofeiny jest za mało żeby powstał nałóg

@siemankooo: niby pisałeś w miarę sensownie ale tu to p--------z jak potłuczony.
Po pierwsze, są generalnie 3 grupy ludzi jeżeli chodzi o reakcję na kofeinę. Po drugie, każda ilość kofeiny która fizycznie wpływa na organizm ma potencjał uzależniający. Różnica taka że efektywność ma pułap średnio 400mg na dobę, że ludzie nie przekraczają tej ilości w większości przypadków,
  • Odpowiedz
krótka droga od energetyka do h-----y xD

@sqrvol: Raczej do fety, m-------u i koksu.

kawa i herbata też jest legalna, i uwaga! nikt nie kontroluje jak mocną kawę czy herbatę sobie zrobisz, wyobraź sobie xd

@Eremites: Kawa i herbata nie są targetowane w najgłupszych odbiorców — czyli dzieciaki. Zresztą porównaj sobie marketing kawy i herbaty do napojów energetycznych. Nie chodzi o zabranie możliwości, tylko ochronę najsłabszych.
  • Odpowiedz
@siemankooo: tak na serio. Wpajanie od młodego, że energetyki są cool to proszenie się o kłopoty. Wiesz czemu? Bo młodzi pija nie jednego dziennie tylko kilka. Wszystko przez to, że reklamy są wprost targetowane do nich, najwięksi influencerzy też dają taki wzór.

Energetyk w dużej ilości to zło, a pomieszanie z alkoholem już w ogóle. Nie muszę chyba mówić, że większość 15/16 latków właśnie w tym wieku zaczyna pić a-----l,
  • Odpowiedz
@siemankooo

@Mopek666: No czekam napisz mi, kofeiny jest mniej niż w kawie, tauryny niewiele więcej niż w mleku krowim, reszta to witaminy z grupy B + wszystko to co w każdym innym naoju gazowanym.

Po prostu dajecie się nabierac na g---o portale typu onet, wp i opowieści z d--y kasjerki która widziała trzęsące się dzieci i palpitacje serca po
  • Odpowiedz
@Eremites: @Ka4az @mbasasello
To są wasze dane z d--y, bo dzieci piją zazwyczaj max 1 energetyk dziennie, to ze są zjeby pijące po kkilka nie znaczy że wszystkim trzeba odbierać to prawo.
Zresztą pić dalej mozna i każdy dalej pije bo im rodzice kupują, prawo które uderza co najwyżej dorosłych bo przy kasie dłużej postoją i nie kupią energetyka przez neta.

Uwaga zaszokuję was, są dzieci co jedzą
  • Odpowiedz
@siemankooo: a ja tam jestem zadowolony xD Nigdy nie piłem tego gówna bo absolutnie niepotrzebne jest ci to w życiu i widząc trzask pękających dup w Internecie to nie za bardzo mnie przekonasz, ze gówniarze nie byli uzależnieni ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@siemankooo: Idąc Twoim tokiem rozumowania to większość dzieci nie pije wódy i nie pali papierosów, a nawet jeśli to tylko trochę, więc czemu ma być zakaz sprzedaży wszystkim? Porównanie do batonów / MC też moim zdaniem jest z d--y wyjęte, bo ani batony, ani McDonald nie zrobią ci krzywdy "doraźnie", nawet jak się nażresz pod korek. Tu już jest bardziej kwestia edukacji długofalowej / wpajania odpowiednich wzorców. A jak dzieciak
  • Odpowiedz
@wieszakhybrydowy: Przecież ten artykuł dotyczy stymulantów takich jak k-----a, MA i stymulanty na receptę, a nie kofeina i tauryna. xD
O kondycję mojego mózgu się nie martw, nie potrzebuję wspomagaczy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@wieszakhybrydowy są stymulantami, wspomniałem o tym nawet używając słowa "wspomagaczem", wystarczy czytać ze zrozumieniem.
Młoda ignorancja? A kto mi wysłał artykuł, który dotyczył zupełnie innych substancji aktywnych? Jest jednak lekka różnica między kokainą a tauryną, a to właśnie to pierwsze stanowiło przykład w badaniach, które od Ciebie dostałem. ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
Porównanie do batonów / MC też moim zdaniem jest z d--y wyjęte, bo ani batony, ani McDonald nie zrobią ci krzywdy "doraźnie",

@mbasasello: No i widać że nie wiesz o czym piszesz, po wódce można umrzeć, po energetyku nie, chyba że kilkanaście/kilkadziesiąt wypijesz xD

Jedzenie regularnie batonów powoduje więkssze problemy zdrowotne niż energetyki.
W energetykach najgroźniejszy jest cukier, kofeina jest groźna jak będziesz pić po 5
  • Odpowiedz
@wieszakhybrydowy: "In 2011, the American Academy of Pediatrics stated, “…the caffeine and other stimulant substances contained in energy drinks have no place in the diet of children and adolescents” (CNCSMF, 2011; p.1182). The current study indicates that adolescent consumption of energy drinks/shots is wide-spread, and that energy drink users also report heightened risk for substance use. This study does not establish causation between the behaviors. Yet, education for parents and
  • Odpowiedz