Wpis z mikrobloga

Zaczyna już pojawiać się ekstremalny ból d--y starszych stażem posłów o to że ten sejm jest teraz tak powszechnie transmitowany, pierwsze komentarze o "zrobieniu z sejmu show". Do tej pory te transmisje były w jakichś niszowych miejscach i naprawde trzeba było się napracować i mieć wyraźną chęć żeby to otworzyć. Na youtube wyskakuje to każdemu na pierwszej stronie przez to że jest to tak popularne i fala popularności sama się nakręca.
Jak wiadomo w największym interesie samych posłów jest to żeby ludzie zżerali przeedytowaną papkę z serwisów informacyjnych opłacanymi z ramień swoich partii i powszechnie stosowaną praktyką przez rządząca w danym momencie partie jest podawanie tematów zastępczych w momentach gdy procedowane są prawdziwie ważne ustawy z punktu widzenia państwowości. Im mniej wyborca interesuje się tym co właściwie naprawde dzieje się w gmachu sejmu tym dla posłów lepiej, wyborca ma zagłosować i się potem jak najmniej interesować. Potem wszyscy są zszokowani gdy na imprezie urodzinowej u Roberta Mazurka po koleżeńsku biesiadują sobie posłowie PiS i PO podczas gdy w mediach jest właściwie wojna.
Dlatego świetne jest to że te transmisje się odbywają i tak się podobają, bo to powoduje że ogromnym skandalem w tej chwilii byłoby nawet sugerowanie żeby te transmisje jednak "zredukować" bo to jest "poważna izba sejmu" w której proceduje sie "poważne sprawy". Mam gorącą nadzieję że w momencie gdy obecnie rządząca koalicja sama będzie musiała przegłosować coś medialnie niewygodnego to jednak nie nastąpi jakaś autorefleksja że może jednak youtube to zła platforma nad którą państwo polskie nie ma kontroli. Byłoby to napewno ogromonym uderzeniem wizerunkowym w Hołownię, więc wydaje mi się że nie ma szansy się to stać, ale nigdy nic nie wiadomo.

#sejm #polityka
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Mam gorącą nadzieję że w momencie gdy obecnie rządząca koalicja sama będzie musiała przegłosować coś medialnie niewygodnego to jednak nie nastąpi jakaś autorefleksja że może jednak youtube to zła platforma nad którą państwo polskie nie ma kontroli.

@Loanel: Na pewno tak by się nie stało, przecież teraz koalicja jest kryształowa, a marszałek ładnie mówi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Loanel: to, że to by było ze szkodą wizerunkową dla Hołowni to nie jest powód, aby te transmisje nie zostały ewentualnie zawieszone, mam jednak nadzieję, że do tego nie dojdzie. Transmisje z sejmu, innymi mediami, były nadawane już od dziesięcioleci w III RP. Natomiast zaczynam teraz obawiać się buntu posłów i prób ograniczenia transmisji. Nikt chyba nie spodziewał się, że osoba marszałka wywoła jako skutek uboczny tak radykalną zmianę w
  • Odpowiedz