Wpis z mikrobloga

@deletenomads ja wsiąkłem w sesje baniaka od 2m3d i kurde teraz jak wrócili do Warhammera to jestem wniebowzięty. Zew też genialny szczególnie sesje KŁM. Cudnie się ich oglądalo szkoda że już ich nie ma. Kurde zagrałbym sam chętnie w jakiegoś RPG kiedyś ale jestem zbyt wielkim piwniczakiem i nie mam znajomych ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • 0
@kalantin Są fajne paragrafówki w świecie Lovecrafta, polecam. Ewentualnie fora pomroju Lastinn, gdzie można grać z innymi użytkownikami w formie tekstowej.
@Patol0g ja od siebie dorzucę Ostrza w mroku. Wiadomo, nie każdemu podejdzie setting. Ale koncepcja budowania szajki i takiej serialowości grania jest naprawdę super. Faktycznie da się wszystko zamknąć w 3-4h odcinku o jest to fragment zamkniętej historii - skok.
Mechanika też bardzo pomaga, nie ma dłużyzn.

@Ignacy_Patzer do tej wyprawy nie mogę się coś zabrać. Jak to w ogóle wygląda, jakbyśmy chcieli nowych graczy w to wciągnąć? Łatwo się tłumaczy i
@Staxu: Podstawy są bardzo proste i generalnie gra jest dość lekka (może nawet za lekka, bo pewne procedury sobie postanowiłem zaadoptować skądś indziej). Wszystkie rzuty idą na d20, tylko w niektórych wypadkach się rzuca poniżej, a w innych powyżej poziomu trudności (chociaż w Wyprawie w Nieznane jest dość sympatyczna zasada opcjonalna żeby zawsze rzucać powyżej). Możesz na szybko ogarnąć coś korzystając z pakietu przygody albo zaadoptować moduł (tutaj zależy już od
  • 0
@Staxu po Ostrza w Mroku co jakiś czas sięgam bo zdobią półkę. Zasze przeglądam, pozachwycam się i odkładam stwierdzając że przyjdzie jeszcze dzień gdy będzie mi się chciało to wszystko przyswoić. Niemniej system bardzo ciekawy, i dobrze opisany.
@Patol0g: świat warhammera jest mega. Dlaczego? Bo to dark fantasy. Jesteś nic nie znaczącym ścierwem i może cię zabić goblin albo dopaść mutacja nawet jeśli jakimś cudem dozyjesz do bycia arcymagiem ( ͡° ͜ʖ ͡°) a obecnie to Kult miażdży wszystko, bo narracja jest oszałamiająca i nie ma żadnych limitów praktycznie. Do tego ten klimat złamanej postaci i totalnie pokręconej psychiki. Do oglądania za to polecam kanał
  • 0
@Duzy_Dziki_Zwierz Oglądam zarówno Karczmarza jak i Termosa, choć jak napisałem wcześniej czuję się wówczas bardziej jak na spektaklu niż posiedzeniu z kumplami, co czuć u Baniaka pomimo jego wad. I tak, młotek to jedno z moich ulubionych uniwersów, ale zraziła mnie mnogość mechanik w 4e. Jednak noszę się z poprowadzeniem na mechanice Warlocka.
@Patol0g: tak, wydaje się to całkiem fajne, chociaż ja osobiście widzę kilka rzeczy które bym zmienił / poprawił. Warto obejrzeć te sesje i zobaczyć samemu jak to wygląda, ale jak dla mnie to bardzo prosty i intuicyjny system i jakbym miał komu to chętnie bym na tym poprowadził :-D

Sorry że tak opisuje co już było napisane, musiałem przegapić jakieś posty.