Wpis z mikrobloga

Macie przepis na rosół który jest bardzo aromatyczny?
Osobiście zrobiłem z 1,7 kg kurczaka z lidla z chowu bez antybiotyków, 750 g włoszczyzny, cebula, pęczek natki pietruszki, 5 liści laurowych, 15 ziaren pieprzu czarnego, 5 ziela angielskiego, na koniec sól i pieprz do smaku. 2 litry wody. Wyszedł dobry, ale da się zrobić lepszy. Zastanawiam się czy może zmiana kurczaka by pomogła. Macie jakieś wskazówki?
#gotujzwykopem
  • 7
  • Odpowiedz
@Aroko: kura rosołowa daje lepszy aromat. Generalnie to najlepiej najpierw gotować samo mięso z 5h. Ale tyle wody aby tylko przykryło. Po tym czasie wyjąć mięso i włożyć włoszczyznę i gotować do miękkości.
Ja i tak zawsze na koniec #!$%@? kostkami.

Ed. No i oczywiście mięso wkładamy do zimnej wody.
  • Odpowiedz
@Aroko ja rosół "gotuje" przez jakieś 6-7h. na mocy kuchenki 3/12. W środku ma pewnie temperaturę ok 85-90°C więc żadne warzywa w tym czasie się nie rozpadną, a z miesa wyciągniesz wszystkie smaki
  • Odpowiedz