Wpis z mikrobloga

Mam problem z kompem, ktoś pomoże? Na kompie jest zainstalowany windows xp HE. Postanowiłem, że odkurzę dziada no i po złożeniu wszystkiego do kupy, komp startuje (robi POST) a potem, zamiast rozruchu systemu - czarny ekran. Przy próbie uruchomienia w trybie awaryjnym jest to samo. Chciałem z płyty instalacyjnej odpalić konsolę ale dzieje się dokładnie to samo - ładuje sterowniki po czym ekran robi się czarny i wyświetla tylko migający kursor. Ktoś ma jakieś pomysły?
  • 21
dziwne zachowanie, bo z plyty powinien iść niezaleznie od cyrków ktore są na dysku. probowales bootowac inne bootowalne płyty ?
@Skibil: Odkurzyłeś... ja odebrałem na zasadzie czysczenia systemu :D Posprawdzaj czy tasmy nie sa poluzowane, kable zasilajace, czy czegoś fizycznie nie uwaliłeś. odpnij jeden naped i zobacz czy działa drugi, etc i czy wtedy bootuje.
@Skibil: A bootuje z USB ?

Coż, rura odkurzacza jest przeważnie plastikowa i swietnie się elektryzuje. Nigdy się jej nie wsadza do kompa ;) Ja bym jeszcze odpiął go od prądu kompletnie na chwile. Jeśli poczęstowałeś go przypadkiem ładunkiem we wrazliwe miejsce - powinno pomóc(o ile nie było zbyt mocnego przepiecia).
@Floyt: zbootowało rescuecd z podpiętymi dyskami. Odkurzacza absolutnie nie używałem do czyszczenia ;) Wszystko robiłem pędzelkiem, nawet bez sprężonego powietrza, Gparted znazał wszystkie partycje, oba dyski
@Skibil: A jak chcesz reinstalowac system z niebootującą płytą :> ? Bo jak zabootuje płytka z instalką to juz jesteś w domu i mozesz z konsoli wszystko naprawić, ewentualnie zrobić nadpis sytemu z ustawieniami i probramami.
@Skibil: Optymista. Zrob bakup tego uszkodzonego dysku, jesli po formacie nie wroci, to przywrocisz i bedziesz go molestował żeby działał, o ile reinstall dla Ciebie to mniej pracochłonna opcja.
@Skibil: Wertuj google, znajdziesz odpowiedź - ja ją w 90% problemów kompowych znajduje. Tez niestety zdalnie nic Ci nie powiem bom nie wróż maciej ;)
@Floyt: wykop to moja ostatnia deska ratunku. ;) Googlowałem już na wszystkie możliwe kombinacje objawów i niestety u każdego udawało się zbootować płytę instalacyjną.