Wpis z mikrobloga

Mam pytanie
Na moim osiedlu jest dosyć twarda woda, wyniki badań na stronie wodociągów mówią o tym że woda jest miękka/średnio-twarda, ale na brodziku, czy armaturze widać osadzający się kamień a na skórze czasem mam zaczerwienienia po prysznicu.

Czy tego typu filtry mają sens? Jeśli sensu nie mają to jak zmiękczyć wodę prysznicową? Stacja uzdatniania wody na osiedlu RACZEJ odpada.
https://www.mediaexpert.pl/dom/lazienka/filtry-prysznicowe/filtr-prysznicowy-philips-awp175-10-bezzapachowy

#remontujzwykopem #budujzwykopem #kiciochpyta
Julxe - Mam pytanie 
Na moim osiedlu jest dosyć twarda woda, wyniki badań na stronie ...

źródło: Wklad-filtrujacy-PHILIPS-AWP175-10-front

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Julxe: takim filtrem nie zmienisz twardości wody. Potrzebujesz jakąś głowice jonowymienną, zwiększającą. Są takie małe do pralek, ale czy to się nada do prysznica - nie wiem.
  • Odpowiedz
@Julxe: takim filtrem możesz sobie zmiękczać wode podawaną do ekspresu do kawy, czy kostkarki do lodu, nie do prysznica. Filtr z o rząd wielkości większym przepływem jest potrzebny, to po pierwsze. I albo godzisz się z koniecznością jego wymiany co np. miesiąc albo stawiasz kombajn z możliwością autoregeneracji (dość spory klocek, wymaga podpięcia do kanalizacji).
W skrócie: jeśli problemem jest tylko zarastający kamieniem prysznic, to przyzwyczaj się, taniej wyjdzie. Plus:
  • Odpowiedz