Wpis z mikrobloga

@420_3: Ziemniaki do wina należy dobrze umyć, następnie ugotować w skórce. Wygotowany płyn należy odcedzić a pyry dać psu. Do płynu należy dodać imbir, następnie kilka pokrojonych pomarańczy i kilka pokrojonych cytryn. Gotujemy wszystko razem 15 minut. Po ochłodzeniu odcedzamy powstały płyn. Dodajemy zaczyn drożdżowy i 1/3 część przygotowanego cukru (w postaci płynnego syropu), resztę cukru dodajemy po 3-4 dniach.
Gdy wino zakończy fermentację należy ściągnąć je do innego naczynia znad
@420_3: Nie ma sensu tak samo jak robienie na ryżu. To jedynie dodaje słodkawego posmaku i nic więcej. W przypadku ryżu niektórzy myślą, że z ryżu będzie cukier. Nie będzie bo by rozłożyć te cukry potrzeba specjalnego grzyba Koji (produkcja wina sake). To samo z ziemniakami, kompletny bezsens.