Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki!

Czy tykwa po currado powinna tak wyglądać? Zrobiłem 2x po 24h z suszeniem na słońcu + kaloryfer i coś zbyt zielono w środku...
Naczynko do wywalenia?

#yerbamate
zbyslaw33 - Cześć Mirki!

Czy tykwa po currado powinna tak wyglądać? Zrobiłem 2x po 2...

źródło: IMG_2244

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zbyslaw33: to nie kwestia ceny, tykwa po prostu tak ma. Jest organiczna i są w niej zawsze resztki cukrów z miąższu, więc pięknie na tym rosną drobnoustroje. Ma tylko jedną zaletę - kształt. Stabilny i mniej tracący ciepło od cylindrycznego kubka.
  • Odpowiedz
@zbyslaw33 Na początku myślałem że wygląda ok, ale powiększyłem zdjęcie i zobaczyłem na dnie biały nalot który może być resztkami miąższu albo pleśnią. Nawet jeśli to jest pleśń, to wciąż ją można odratować. Jak chcesz ratować to zalej gorącą wodą i zostaw do nasiąknięcia, potem po kilku godzinach dokładnie wyskrob łyżeczką to białe coś z dna, a na końcu jakoś ją jakoś zdezynfekuj. Można zalać mocnym alkoholem (wódką, spirytusem, w----y), przepłukać
  • Odpowiedz