Aktywne Wpisy
credenss +676
#zwiazki
Dwie pieczenie na jednym ogniu.
Prowadzę jdg, sam pracuję na siebie nie rzadko po 12h dziennie i na delegacjach. Zrobiłem sobie pierwszy urlop od dwóch lat, na majówkę, całe 7 dni odpoczynku od fizycznej tyrki. I co moja lepsza połowka wymyśliła? Że skoro mam wolne to ułożę jej mamie panele w pokoju. Wykazałem asertywność i w tej chwili mam również wakacje od swojej kobiety oraz teściowej. Szykuje się długi wypad na
Dwie pieczenie na jednym ogniu.
Prowadzę jdg, sam pracuję na siebie nie rzadko po 12h dziennie i na delegacjach. Zrobiłem sobie pierwszy urlop od dwóch lat, na majówkę, całe 7 dni odpoczynku od fizycznej tyrki. I co moja lepsza połowka wymyśliła? Że skoro mam wolne to ułożę jej mamie panele w pokoju. Wykazałem asertywność i w tej chwili mam również wakacje od swojej kobiety oraz teściowej. Szykuje się długi wypad na
Tomek3322 +540
Ten człowiek powinien zostać w jakiś sposób uhonorowany, dzięki niemu w skali kraju zaoszczędzono ileś miliardów PLN na zapewne i tak spartolonej robocie, a wielu ludzi odkryło że ta budowlanka to żadna religia/czarna magia, tylko kwestia nauki.
Sam z Mariem na ekranie obok kładłem płytki w pokoju i zaoszczędziłem wtedy 1500 zł.
#budownictwo #budowadomu #budujzwykopem #januszebudownictwa #mariobudowlaniec
Sam z Mariem na ekranie obok kładłem płytki w pokoju i zaoszczędziłem wtedy 1500 zł.
#budownictwo #budowadomu #budujzwykopem #januszebudownictwa #mariobudowlaniec
Tl;dr: Wątpliwości co do uzyskanej konsystencji cremy, brak możliwości tworzenia latte art.
Trochę się dokształciłem nt. parzenia espresso, używam ~17g zmielonej kawy na ~35g ekstraktu w czasie parzenia ~30s (rozpoczęcie przelewu następuje w ~7s), więc teoretycznie zachowuję standardowe proporcje 1:2. Kawa którą używam to polecana w jakichś tutorialach z YT Lavazza Super Crema (wypalana w marcu), ale mam wrażenie że ta moja crema jest zbyt wodnista... tzn. na początku leci taka jakby ciemna gęsta brązowa smoła, ale po chwili jak kawa leje się do kubka to już tak widać że jest wyraźnie jaśniejsza i rozpryskuje się po ściankach jakby była napojem a nie gęstym ekstraktem.
Kombinowałem z ustawieniami grubości mielenia - na młynku fizycznie przestawiłem na najmniejszy stopień, na pokrętle chyba mam chyba 15 stopień - generalnie dopasowywałem tak aby uzyskać wspomniane proporcje 1:2 w czasie ~30s całego procesu ekstrakcji (~23s przelewu).
Czy to normalne że crema nie leci cały czas taka gęsta? Używam w portafilterze oryginalnego pojedynczego dna z podwójnym lejkiem (nie mam takiego z zewnętrznym sitkiem) więc może to tylko moje złudzenie że crema nie wygląda jak na reklamach. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dodatkowo czy macie jakieś sprawdzone tipy jak ogarnąć latte art? Nie wiem czy problemem jest kawa, konsystencja ekstraktu czy mleko (Pilos 3,2% z lidla, zawsze z lodówki). Przy standardowym spienianiu kontrolowanym przez ekspres nie udało mi się zrobić tego mitycznego 'silk texture' więc kombinuję z ręcznym spienianiem, ale próby z latte art zawsze kończą się tak, że mleko nie osadza się na wierzchu tylko leci pod kawę mimo zbliżenia dziubka dzbanka do powierzchni kawy i dopiero na końcu resztka jakiejś pianki którą mam w kubku utrzymuje się na powierzchni, ale to bardziej przypomina upośledzoną kapuczinę a nie latte art.
Ekspres przeczyszczony z miesiącu temu na ile się tylko dało bez jego rozwiercania, ostatni raz odkamieniany tabletką ze 3-4 miesiące temu (nie wiem czy istotne), utrzymywany w dobrej kondycji i czystości na co dzień. Nie sprawdzałem twardości wody którą daję do ekspresu i nie wiem czy da się sprawdzić czy ekspres trzyma poprawne ciśnienie.
Jeśli istnieje jakiś dobry sprawdzony tutorial w postaci filmu na YT, artykułu na jakiejś stronce lub może ktoś ma ten ekspres i może powiedzieć z jakich ustawień korzysta to chętnie się dokształcę. Z góry dzięki za pomoc.
#ekspresdokawy #kawa #kawatime
Kawa z marca to raczej nie najświeższa :) Nie polecam żadnych marketowych lavazza itp.
Crema jest uzależniona od świeżości kawy.
Kup kawę w jakiejś lokalnej palarni albo przez internet: polecam swiezopalona, eurocafe, tokawa.
Jasna kawa to tzw. blonding czyli przeciągnieta ekstrakcja.
Natomiast pryskająca kawa na boki to channeling czyli kanałowanie. Problemem może być dziadowski młynek albo kawa.
https://espressocoffeeguide.com/all-about-espresso/how-to-make-espresso/espresso-blonding-channeling-tiger-striping/
Te mityczne 25-30s powinieneś liczyć od pierwszej kropli a nie włączenia ekstrakcji.
Co do mleka - spróbuj z takim "nie tylko dla baristów" co ma 3,4% białka. Bez problemu dostępne w marketach.
Co do przeciągniętej ekstrakcji - no właśnie średnio mi
@bonus: o widzisz, dobrze takie rzeczy wiedzieć. Dzięki za info!