Wpis z mikrobloga

Zwracam się z uprzejmą prośbą do twórców apki #wypiekmobilny @bakehaus o wprowadzenie funkcji oszczędzania transferu. Prośbę swoją motywuję tym, że często jestem w takich miejscach w których jest słaby zasięg i pobieranie czegokolwiek leci jak krew z nosa ()

Po pobieżnym teście scrollowania do tego samego punktu, #wypiekmobilny pobiera znacznie więcej danych niż #wykop, konkretnie 3 MB dla Wykop vs. 15 MB dla Wypiek (Android).

Domyślam się, że Wasza apka próbuje pobrać jak najwięcej danych do cache żeby płynniej wszystko chodziło, ale jednak w urządzeniu mobilnym czasami są inne priorytety. Taki tryb oszczędzania mógłby ograniczyć/wyłączyć wczytywanie danych w tle (a zwłaszcza filmików i animacji, chociaż nie wiem czy się pobierają, no ale jednak coś się pobiera jak szalone).

Pewnie niewiele osób będzie z tego korzystać, ale ja tak. W trybie oszczędzania przydałoby się też ubić trochę z rozmiaru obrazków. Może przykręcić parametr szerokości z w400 do w300 albo nawet do w150? Przy scrollowaniu 99% obrazków i tak nie jest oglądane. Taka moja sugestia ¯\(ツ)/¯
  • 3
@GwaltowneWypaczenieCzasoprzestrzeni @czemu_dlaczego Przyjrzałem się problemowi i póki co zgarnąłem nisko wiszące owoce jeśli chodzi o oszczędzanie danych. Przede wszystkim pobierały się duże obrazki z tła użytkowników, co już nie ma miejsca. W przyszłości postaram się poświęcić temu tematowi więcej uwagi. Oprócz tego myślałem nad wprowadzeniem trybu oszczędzania danych, gdzie np. nie ładują się avatary a zdjęcia wczystują się tylko po kliknięciu, ale to przyszłość ;)