Czy jest na sali jakiś człowiek z #elektryka a dokładniej #fotowoltaika ? Mam delikatna rozkmine- mam Falownik Fronius z PV point ( gniazdko w którym napięcie pojawia się jedynie po zaniku napięcia z sieci). Chce podłączyć do tego gniazdka zamrażarkę żeby była ciągle zasilana.
Dobrze myślę że wystarcza tu tylko dwa przekaźniki? Zasilanie cewek byłoby z sieci, na zasilonej cewce zamrażarka byłaby zasilana przez sieć, a po zaniku napięcia łączyłoby na PV Point.
Ewentualnie myślę dodać przekaźnik z opóźnieniem żeby po powrocie sieci nie było jakiegoś przypalu ( ͡~ ͜ʖ͡°)
No można ale przecież są z przekaźniki z dwoma zestawami styków no/nc poza tym rzadko zdarza sie dłuższe wyłączenie prądu a jeśli już to informują a podczas chwilowych zaników zamrażarka raczej się nie rozmrozi
No są, ale gdzieś się u mnie walają zwykle z jedną parą, to mogę wykorzystać ( ͡º͜ʖ͡º)
Orientujesz się we froniusie? W przyszłości chce dorzucić jeszcze grzałkę do bojlera tylko jakoś 800€ za ohmpilota to dla mnie za dużo ( ͡º͜ʖ͡º) myślałem o zwykłym sterowaniu poprzez wyjścia I/O ale nie wiem czy do zmiany konfiguracji potrzebny jest jaki program czy
@ShortyLookMean dwa przekaźniki też powinny dac radę nie? Bo nie widzę za bardzo różnicy - oprócz tego że jedna cewka " przełącza" i fazę i neutralny, to pewnie byłoby może bezpieczniejsze... Ale akurat chyba mam dwa przekaźniki to bym gdzieś je wyrobił.
Co do systemu to może masz rację ale na gniazdo jest dodatkowa różnicowka w IT różnicowka są dosyć " problematyczne" nie? Chociaż to jest jeno gniazdko=jeden odbiornik to nie robi
@19ludwik91: dwa przekaźniki dadzą radę ale pod warunkiem wzajemnego blokowaniem się. Bez połączenia mechanicznego dosyć duże jest prawdopodobieństwo, że w jednym przekaźniku skleją się styki i wtedy zadziałanie drugiego przekaźnika to piękne zwarcie. Więc jeden styk NC w każdym przekaźniku musi być w torze cewki drugiego.
@ShortyLookMean w sensie mają działać na wykluczenie się? Kurde juz mało co mi w tej głowie zostało ¯_(ツ)_/¯ Muszę sobie to rozrysować, myślałem o opóźnieniu ale nie pomyślałem o tak zwykłej rzeczy jak sklejenie styków Dzięki za odpowiedź, projekt i tak jest jeszcze w powijakach ( ͡~ ͜ʖ͡°)
Obejrzałem szurski odcinek o księżycu u #ator i teraz sam się w sumie zastanawiam, czemu mamy taki wielki problem z powrotem na księżyc, bo to że zapomnieliśmy technologii brzmi dziwnie
Mam delikatna rozkmine- mam Falownik Fronius z PV point ( gniazdko w którym napięcie pojawia się jedynie po zaniku napięcia z sieci). Chce podłączyć do tego gniazdka zamrażarkę żeby była ciągle zasilana.
Dobrze myślę że wystarcza tu tylko dwa przekaźniki? Zasilanie cewek byłoby z sieci, na zasilonej cewce zamrażarka byłaby zasilana przez sieć, a po zaniku napięcia łączyłoby na PV Point.
Ewentualnie myślę dodać przekaźnik z opóźnieniem żeby po powrocie sieci nie było jakiegoś przypalu ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Orientujesz się we froniusie?
W przyszłości chce dorzucić jeszcze grzałkę do bojlera tylko jakoś 800€ za ohmpilota to dla mnie za dużo ( ͡º ͜ʖ͡º) myślałem o zwykłym sterowaniu poprzez wyjścia I/O ale nie wiem czy do zmiany konfiguracji potrzebny jest jaki program czy
Ja bym i fazę, i neutralny przeszył przez coś takiego: https://eaton.elektro-team.pl/produkt/stycznik-instalacyjny-z-sch230-25-22-248849/
Jak jest napięcie sieciowe to ma trafić też na cewkę.
Ale akurat chyba mam dwa przekaźniki to bym gdzieś je wyrobił.
Co do systemu to może masz rację ale na gniazdo jest dodatkowa różnicowka w IT różnicowka są dosyć " problematyczne" nie?
Chociaż to jest jeno gniazdko=jeden odbiornik to nie robi
Więc jeden styk NC w każdym przekaźniku musi być w torze cewki drugiego.
Muszę sobie to rozrysować, myślałem o opóźnieniu ale nie pomyślałem o tak zwykłej rzeczy jak sklejenie styków
Dzięki za odpowiedź, projekt i tak jest jeszcze w powijakach ( ͡~ ͜ʖ ͡°)