Wpis z mikrobloga

@America: wam debilom nawet jak się jakiś popularnonaukowy kontent wrzuci, to będziecie pieprzyć o robakach. Odstaw wykop, bo już ci mózg przeprało konkretnie.
  • Odpowiedz
czytales kiedykolwiek badania naukowe?


@jozef-dzierzynski: owszem, a Ty? Bo nigdy nie trafilem na takie z taka prosta i oczywista teza. Jestesm dziwnie pewien, ze co najwyzej wyszlo w metaanalizie ze "nie mozna wykluczyc zwiazku" - no ale wysokiej jakosci zrodlo jakim jest TVN nawet nie podaje zrodla ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@yhbgrobdoivbvwamsv: 30 sekund w google
https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/red-meat-consumption-associated-with-increased-type-2-diabetes-risk/
https://ajcn.nutrition.org/article/S0002-9165(23)66119-2/fulltext

Professionals Follow-up Study (HPFS). Diet was assessed with food frequency questionnaires every two to four years, for up to 36 years. During this time, more than 22,000 #!$%@? developed type 2 diabetes.

The researchers found that consumption of red meat, including processed and unprocessed red meat, was strongly associated with increased risk of type 2 diabetes. #!$%@? who ate the most red meat had a 62% higher risk of developing type 2 diabetes compared to those who ate the least. Every additional daily serving of processed red meat was associated with a 46% greater risk of developing type 2 diabetes and every additional daily serving of unprocessed red meat was associated with a 24%
  • Odpowiedz
@WujaAndzej: No ale co w tym jest dziwnego? W programach popularnonaukowych za dzieciaka te 15 lat temu o mięsie z robaków słyszałem, w liceum znajomy chciał mączniki hodować żeby jeść, każdy dzieciak który miał coś w głowie cokolwiek na ten temat wiedział. Produkty z robaków normalnie są dostępne, np. w diecie dla piesków można jako zamiennik mięsa stosować jeżeli czegośtam nie trawią, nie wiem dokładnie i na potrzeby wykopowej dyskusji
  • Odpowiedz