Aktywne Wpisy
Dostałem podwyżkę #pracbaza na początku roku i właśnie zdałem sobie sprawę że wejdę w II próg podatkowy, będzie delikatnie powyżej 120k zł w 2025 roku. Na cholerę w takim razie było mi zarabiać więcej skoro teraz będę mieć do wywalenia 32% podatku co daje ponad 40k zł... Mam na to oszczędności, poradzę sobie, ale jestem w opór wkurzony.
Jest jakaś opcja żeby wykazać mniejszą kwotę na zeznaniu pit? Życie w
Jest jakaś opcja żeby wykazać mniejszą kwotę na zeznaniu pit? Życie w
źródło: temp_file724616512454029400
Pobierz

Powiedzmy że chce zakupić jakiś sprzęt wykorzystany do tego i tylko do tego, oraz materiały. Fakturę proszę na siebie skoro nie mam NIP? I place brutto czy netto?
Osiągam dochód i wpisuje go w PIT. Tutaj mogę odliczyć koszt tego sprzętu i materiałów od dochodu ze sprzedaży? Jak wliczyć w koszty typu opłaty za oprogramowanie lub usługi od osoby która prawdopodobnie działalności nie prowadzi i nic mi nie wystawi, a przyczynia się to do kosztów uzyskania dochodu? Gdy sprzedaje, jak mam wystawiać paragon, potwierdzenie jakieś??? Czy mam prowadzić jakieś notatki? I rozumiem po tym co składał hm potem US wie czy nie przekroczyłem tego dochodu 2700?
#podatki #jdg #dzialanoscgospodarcza #prawo
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-rachunek
@AltCtrlSpace: przytocz jakikolwiek przepis, że nie może wystawić faktury. Albo nie, nie bo nie interesuje mnie dalsza rozmowa ;)