Wpis z mikrobloga

@tuzq: a czym chcesz to zasilać? skąd ciepła woda ma być?
A nie myślałeś o matach albo foliach grzewczych? Bo to wyjdzie dużo taniej niż to całe frezowanie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Hutnik3 Nie mam zielonego pojęcia ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jeśli znasz najgorszego laika w tym temacie to ja wiem jeszcze mniej od niego. Mieszkanie deweloperskie, z tego co widziałem na jakiejś stronie od ogrzewania to pisali że w 99% da się instalować ale jak to nie wiem.

Oglądając w necie wszyscy robią ogrzewanie po rurach więc nawet nie wiem czy są jakieś inne opcje. Jakie są wady
  • Odpowiedz
@tuzq: Rozumiem, że to jest blok więc pewnie masz grzejniki, to po co chcesz zmieniać? Kwestia czy masz możliwość od zarządcy bloku w ogóle, kwestie techniczne i rozliczeń opłat za ogrzewanie. Nie mówiąc, że podłogówka jest niskotemperaturowa, a grzejniki wysoko temperaturowe - problem z niespójnością zasilania.
Możesz ewentualnie walnąć maty grzewcze pod płytki w łazience coby mieć przyjemnie ciepłą podłogę - na małą łazienkę zestaw ze sterownikiem to jakieś 700
  • Odpowiedz
@tuzq: ja mam położone maty grzewcze elektryczne pod panele, chyba 80w na m2, i spoko ogrzewają, są tanie i łatwe do złożenia ale wiadomo w dłuższej perspektywie czasu mniej opłacalne od gazu/pompy ciepła.
  • Odpowiedz
  • 0
@Hutnik3 Mam grzejniki ale wszyscy wiemy jakie są wady grzejników, najmocniej ogrzewają miejscowo, zajmują przestrzeń, płytek ci nie ogrzeją więc chodzisz po zimnym podłożu itd. Do tego jeden grzejnik mam w kuchni gdzie planuje zrobić szafki więc i tak musiałbym go przenieść. Jak rozumiem dążysz do tego że w blokach nie zawsze da się w ogóle zainstalować podłogówkę?

@Spitfire92 jeżeli różnica w kosztach sięga kilkadziesiąt PLN miesięcznie to w zasadzie
  • Odpowiedz
@tuzq: ja w bloku w 2 pokojach montowałem coś takiego. W hotelach często są takie grzejniki kanałowe z wentylatorami. Podłogi cieplej nie zrobi ale bardzo wydajne, szybko ogrzewa całe pomieszczenie/mieszkanie. Fajna alternatywa dla zwykłych grzejników, bo właśnie takie zastępowałem u siebie.

Jak odpalę na normalną moc to w ~20min mam wszędzie ciepło na 90mkw, jak przyhajcuję na maksa to do 5min zejdę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
B.....i - @tuzq: ja w bloku w 2 pokojach montowałem coś takiego. W hotelach często są...

źródło: IMG_3837

Pobierz
  • Odpowiedz
@tuzq: nie porównywałem z podłogówką oparta na wodzie ale łatwo przeliczyć koszty zakładając ze na każdy m2 masz 80-140w (są różne warianty), ja ogrzewam tym salon (mieszkam na parterze wiec mam jeszcze pod górkę z tym, ze nikt od dołu mi nie grzeje) i nie ma problemu z ciepłem, zdecydowałbym się jednak na wyższe W aby mieć moc w zapasie jeśli o to się martwisz, za elementy zapłaciłem koło 700
  • Odpowiedz