Wpis z mikrobloga

@nevin: oznacza, bo hołownia, konfa i lewica wprowadzą sporo nołnejmów do Sejmu, których pis podkupi, a tuskowi nie będzie się chciało montować szerokiej koalicji, która miałaby funkcjonować w warunkach kohabitacji, dlatego zasiądzie w opozycji, tak to widzę, choć mogę się mylić naturalnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
a tuskowi nie będzie się chciało montować szerokiej koalicji,

@dzyndzla: Tusk poświęcił kupę pieniędzy, czasu, nerwów ale nie będzie mu się chciało tworzyć koalicji. Seems legit ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@nevin: nie to, że tusk nie chce wygrać tych wyborów, bo chce, ale jestem pewny, że nie chce ich wygrać ledwo ledwo, albo tak, żeby się układać w szerokiej koalicji, bo jego tzw. sprawczość w tych warunkach będzie żadna, co w kontekście wyborów prezydenckich, o których myśli na pewno, byłoby rodzajem samobója, dlatego tak, it's legit
EDIT: poza tym, gdyby chciał wspólnych rządów, to byłaby jedna wspólna lista opozycji i byłoby
@dzyndzla: Tusk jest w pełni świadomy tego, że wyborów nie wygra. Świadczą o tym chyba wszystkie sondaże. Jedyną możliwością usunięcia pis od władzy jest wejście w koalicję.
@nevin: te kursy świadczą o tym, że szansa na taką koalicję jest bardzo mała, sondaże mogą być za jakąś konkretną partią aby ją wypromować bardziej, ale bukmacherzy potrafią skrupulatnie liczyć pieniądze aby nie być stratnymi (podejrzewam że mają też po prostu sondaże tworzone specjalnie dla nich) i tu te typowania za Morawieckim są jednoznaczne, co mnie w sumie zaskoczyło że jest aż taka dysproporcja