Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci
Wszyscy widzimy co sie teraz dzieje. Wybrażanie co by się stało. gdyby Tusk spełnił swoja obietnice wyborcza i wdrożyl program "kredyt 0%", gdzie rata przy 500k wynosiłaby 1333 zł xD?
  • 20
  • Odpowiedz
@bugzer: na szczęście on nie spełnia obietnic wyborczych ( ͡° ͜ʖ ͡°) Gorzej, że pis swoje spełnia, to mnie najbardziej przeraża w tej partii.
  • Odpowiedz
@bugzer:
Te kredyty to elektrowstrząsy dla zdychającej branży. Budowy i tak stoją mimo tych kredytów. Nowych domów ludzie nie rozpoczynają.
W tamtym roku czy dwa lata wcześniej sprzedawcy na składach byli jak księżniczki. W tym roku sami zabiegają o klienta.

Ogólnie w każdym kraju rząd na pewnym etapie próbuje w ten sposób podtrzymać branże budowlaną i nigdy to się nie udaje. Mamy stagflację w tym momencie i ładowanie kasy przestaje wystarczać.
  • Odpowiedz
  • 11
Wybrażanie co by się stało. gdyby Tusk spełnił swoja obietnice wyborcza i wdrożyl program "kredyt 0%", gdzie rata przy 500k wynosiłaby 1333 zł xD?

@bugzer: Ludzie mogliby sobie kupić pierwsze mieszkanie na własność? No faktycznie niebywały koniec świata.

Równolegle trzeba zrównać opodatkowanie dochodów z najmu z "normalnymi" dochodami + obowiązkowa rejestracja lokali które ludzie wrzucają w airbnb (jak to robi większość stolic w Europie).
  • Odpowiedz
@bugzer: chyba że jak we wcześniejszym programie PO który był z 10 lat temu, daliby limit za m2. Teraz też o tym mówili. Oczywiście byłyby kwiatki w stylu miejsce parkingowe za 500 000zl ale to śliski temat i nie każdy by tak ryzykował. Znajomy kupił wtedy mieskzanie z jakąś dopłata i pamiętam że na zadupiu kupował właśnie dlatego że byl limit za m2
  • Odpowiedz
ty myslisz ze to takie proste? Ludzie moglby sobie kupic mieszknaie na wlasnosc? XD

@bugzer: no właśnie proste, ja np wynajmowałem a teraz sobie kupiłem na kredyt 2% własne mieszkanie. Znam jeszcze parę takich osób.
  • Odpowiedz
@bugzer: Dlatego na PO i PIS się nie głosuje, bo obie partie są zinfiltrowane przez szajkę deweloperską w Polsce. To jest biznes warty miliardy co roku w Polsce więc deweloperzy nie dopuszczą do zaniechanie zwiększania swojego zysku. Marża 30% na mieszkaniu musi być. Kredyt 0% to byłoby samobójstwo dla wielu osób. Podejrzewam że po wygranych/oszukanych wyborach przez PiS stopy polecą do 10% i dopiero wtedy się zacznie w Polsce huragan.
  • Odpowiedz
Ludzie mogliby sobie kupić pierwsze mieszkanie na własność? No faktycznie niebywały koniec świata.

@Morf: kawalerki byłyby po 800k

Już obecnie, w top5 miastach przez program BK2% każde mieszkanie z przedziału 25-50m kosztuje 450-500k. Nieważne jaka lokalizacja i jaki stan, jaki wiek, każde ma taką samą cenę bo każdego kupującego BK2% stać tyle zapłacić.
  • Odpowiedz
Wybrażanie co by się stało. gdyby Tusk spełnił swoja obietnice wyborcza i wdrożyl program "kredyt 0%", gdzie rata przy 500k wynosiłaby 1333 zł xD?

@bugzer: chcialem napisac, ze wtedy fajnopolacy by sie rozplywali jakie to madre i dobre dla gospodarki, jak robil to pis to bylo glupie i zasciankowe, ale jak robi tusk to europa i wcale nie wplywa na ceny mieszkan i w ogole, ale @Morf mnie uprzedzi xD
  • Odpowiedz
Budowy i tak stoją mimo tych kredytów. Nowych domów ludzie nie rozpoczynają.

@tos-1_buratino: Meanwhile rzeczywistość - w tym roku nikt mi nie zrobi fundamentów bo nie mają terminów, budowa ruszy dopiero na wiosnę ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz