Wpis z mikrobloga

@93michu93: Widzę, że chcesz zasponsorować lobby prawnicze jak Nakamura.
Dobrze, że chociaż dałeś znak zapytania.

Kramnik oskarżył firmę chess.com o to, ze nic nie robi żeby usunąć "przynajmniej oczywistych" cheaterów z platformy.
Może miał na myśli Ciebie, a może mnie? Tego nie wiemy.
A ty wyskakujesz od razu z Niemanem.
@Hans_Kropson: sprawdz z kim ostatnio gral Kramnik.

Widzę, że chcesz zasponsorować lobby prawnicze jak Nakamura.

@Hans_Kropson: tak? I jak sie skonczylo? Jest jeszcze ktos kto wierzy, ze partia Niemann vs Carlsen byla grana prawidlowo? :D
Niemana mozna nazywac oszustem co zostalo potwierdzone w raporcie chess.com. Oszukiwal duzo wiecej razy niz te kilka partii, o ktorych powiedzial
@Hans_Kropson: byc moze chodzi o obu chociaz z tego co ja rozumiem to chyba o Niemanna najbardziej, Niemann tez poczul, ze chodzi o jego osobe i nagral film z propozycja dla Kramnika.

A proces zakończył się ugodą i przywróceniem Niemanowi konta na chess.com.

@Hans_Kropson: dostal te 100mln od Nakamury, Carlsena i tego ziomka z chess.com? Chyba 100mln dolcow chcial, prawda? xD
@93michu93: Sąd oddalił sprawę ze względów proceduralnych. Każdy z pozwanych mieszka gdzie indziej i podlega pod różną jurysdykcję i sąd nie może sądzić ich razem w jednej sprawie.
Potem zawarto ugodę, której treści nie znamy - poza tym, że przywrócono Niemanowi konto na chess.com

Reszta to twoja nad interpretacja.
Tak jak Nakamury w jego streamach po partii Carlsen-Nieman.
Tak jak Nakamury w jego streamach po partii Carlsen-Nieman.

@Hans_Kropson: w sensie 'I don't need to explain, it's obvious'? Po czym Nakamura podaje w 5 sekund linie, w ktorej czarne dochodza do w miare wyrownanej pozycji? Nie mam pojecia jak on oszukiwal w tamtej partii, ale gdyby mozna obstawiac to bym sporo postawil, ze zagrana byla nieczysto.
@93michu93: no i ?

Nie oglądaj jakichś pociętych kawałków z drugiej czy trzeciej ręki. Poniżej masz cały oryginalny film nagrany przez Kramnika (46 minut), po ich partii blitza.
I obejrzyj go maksymalnie obiektywnie, jakbyś nic nie wiedział o Niemanie przez ostanie 2-3 lata.

https://www.youtube.com/watch?v=HYgUp9AGo5k&t=218s

partie na chess.com
https://www.chess.com/games/archive/hansontwitch?gameOwner=other_game&gameType=recent&opponent=vladimirKramnik&endDate%5Bdate%5D=09/04/2023&startDate%5Bdate%5D=09/01/2023&timeSort=desc

A co do odpowiedzi(propozycji) Niemana, to chyba wszystko rozwiązuje.
Kramnik udzieli mu kilku sesji treningowych i tam już chyba rozpozna czy jest to
@Hans_Kropson: tutaj rzeczywiscie ciezko stwierdzic czy oszukiwal, wyglada jakby nie oszukiwal ale trzebaby z silnikiem usiasc i sprawdzic.

Mnie najbardziej przekonala partia z Carlsenem i analiza jej przez Niemananna po meczu. Moze nie bylo to az tak bardzo tragiczne jak analiza z Waszczuk po jej partii ale dalej bylo bardzo zle. Raport chess.com potwierdzil, ze Niemann oszukiwal wiecej niz sam twierdzil.