Wpis z mikrobloga

@kaeres: ej, ta szynka właśnie wygląda świetnie bo widać że nie była peklowana w przemysłowych warunkach, tylko ktoś robił to po domowemu i dlatego jest nierówno zapeklowana.
@kaeres: Szarzenie, ciemnienie mięsa jest naturalnym procesem utleniania mioglobiny. Współczesne przetwórstwo mięsne robi wszystko by szynki czy inne przetwory nie szarzały, dodając odpowiednich antyutleniaczy, ale proces sam w sobie nie jest szkodliwy, co najwyżej wpływa na estetykę. Jeśli nie masz na mięsie śliskiego nalotu, ewentualnie lepiącej się mazi, to spokojnie możesz jeść.
@kaeres: Zielony kolor na szynce jest normalny, jeśli była naturalnie peklowana :) Jeśli ma normalny zapach to śmiało jedz :)


@baczex: niedopeklowana szynka może i jest szara ale w środku a nie po obrysie
niedopeklowana szynka może i jest szara ale w środku a nie po obrysie


@tussipect: zależy. Jeśli była nastrzykiwana solanką (przyśpiesza to cały proces) to jak najbardziej obrys miał prawo się "niedopeklować"