@kaeres ze starym jak sam robiłem szynki w sensie peklowałem i wedzilem to czasem takie przebarwienia były. Ojciec mowil ze saletra czy cos podczas pelkowanua ale no ryzk fizyk
@kaeres: coraz dziwniejsze te wpisy, udawać aferę żeby się pochwalić że kogoś stać na takie rarytasy jak szynka za 52zł/kg aż mi teraz burczy w brzuchu po kolacji ze ścinek mortadeli ( ͡°ʖ̯͡°)
@kaeres: ej, ta szynka właśnie wygląda świetnie bo widać że nie była peklowana w przemysłowych warunkach, tylko ktoś robił to po domowemu i dlatego jest nierówno zapeklowana.
@kaeres: Szarzenie, ciemnienie mięsa jest naturalnym procesem utleniania mioglobiny. Współczesne przetwórstwo mięsne robi wszystko by szynki czy inne przetwory nie szarzały, dodając odpowiednich antyutleniaczy, ale proces sam w sobie nie jest szkodliwy, co najwyżej wpływa na estetykę. Jeśli nie masz na mięsie śliskiego nalotu, ewentualnie lepiącej się mazi, to spokojnie możesz jeść.
Mirki i Mirabelki, jutro będę pierwszy raz w Szczecinie na dwa dni. Co polecacie zobaczyć? Jestem z koleżką Anglikiem więc fajnie by było ogarnąć coś ciekawego i pokazać mu Polskę z fajnej strony #szczecin #podroze
@baczex: niedopeklowana szynka może i jest szara ale w środku a nie po obrysie
@tussipect: zależy. Jeśli była nastrzykiwana solanką (przyśpiesza to cały proces) to jak najbardziej obrys miał prawo się "niedopeklować"