Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Pracuję niecałe 4 lata jako #programista15k (a raczej 13k b2b) bez wykształcenia kierunkowego. Feedback jaki otrzymuję jest zawsze pozytywny i ludzie z zespołów i klienci są zadowoleni ze współpracy. Odczuwam jednak strach, że jakbym stracił tę pracę to nigdy bym już nie miał szansy pracować w tym zawodzie. Kilka miesiecy temu po zakonczonym projekcie moja kontraktornia szukała mi zajecia i dałem d--y podczas dwóch rozmów o pracę. Zupełnie nie potrafię się sprzedać i opowiadać o projektach, nad którymi pracowałem. Co miałbym opowiedzieć jak frontend to klepanie crud, tabelek i modali? Może ja po prostu nic ambitnego nie dostałem do tej pory? Czuję, że muszę się wyrwać z obecnej firmy. Brak szkoleń, zero unit testów, niepłatne przestoje pomiędzy projektami itd. siada mi to wszystko na psychikę. Nie wiem tylko czego sie uczyc i jak przygotować do ewentualnych rozmów, zeby lepiej wypaść.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Pracuj i zrób coś własnego, ambitnego na boku. Jak to zrobisz (i najlepiej żebyś wrzucił na githuba, dodawał konkretne commity, komentarze etc) to zyskasz pewność siebie, wiedzę, doświadczenie i będziesz miał co pokazać potencjalnemu pracodawcy. Głowa do góry, impostor syndrom to dość częste zjawisko u osób które są chociaż trochę ambitne i dokonują autorefleksji.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: umiejętność sprzedawania się i generalnie mówienia jest taką samą umiejętnością jak kodowanie i trzeba się tego nauczyć. Z posta mogę domniemywać że masz małą wiarę w siebie i swoje umiejętności. Nad tym też popracuj, bo inaczej całe życie zawodowe będziesz miał pod górkę.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jako popularne ostatnio rozwiazanie - uzyj np. chatGPT do rozwiniecia Twojej historii, ktora zazwyczaj uzywasz by sie sprzedac. Tak jak kolega wyzej napisal, tego trzeba sie nauczyc po prostu i przychodzi z czasem samoczynnie. Natomiast nie pomaga siedzenie w piwnicy i brak socjalizacji.
  • Odpowiedz