Wpis z mikrobloga

piersi z kurczaka z ryżem


@Nidrax: To stereotypowe podejście. Znam w prawdziwym życiu i na tagach #mikrokoksy ludzi więc wiem, że ich dieta jest zróżnicowana i nie ogranicza się #!$%@? codziennie tego samego xd

jego dieta to #!$%@? kurczaka lub indyka z ryżem, non stop to samo.

@SzycheU taktak
  • Odpowiedz
@Duszeczek akurat gotowanie zdrowo nie ma nic wspólnego z tym dobrym gotowaniem. W dobrym gotowaniu podstawą są składniki zakazane lub unikane w "zdrowej" diecie jak masło, smalec, czerwone mięso, śmietana, mąka przenna i chleb, oleje, oliwa, mięsa ze skórą itd. Nie mówiąc o wszelkich słodkościach.
  • Odpowiedz
@enforcer: Obecnie nie jest potrzebna umiejętność gotowania tylko brak lenistwa. W internecie masz absolutnie wszystko krok po kroku, to nie jest trudne. Kiedys kiedy miało się książki kucharskie lub tez odręcznie napisane przepisy to miało to sens. Zapamiętanie tego i odtworzenie w odpowiednich proporcjach było trudniejsze, a dziś? Odpalam sobie yt z np. Ramenem, patrzę na składniki, idę do sklepu i kupuje, wracam i krok po kroku zgodnie z filmem robię
  • Odpowiedz
@enforcer
Jak można nie umieć gotować w dzisiejszych czasach? Nawet jak ktoś jest debilem nie potrafiącym przeczytać przepisu to ma niezliczone ilości filmów na yt.
Raz czy dwa coś może nie wyjść ale z czasem zdobywa się doświadczenie. Proste jak #!$%@?.
  • Odpowiedz
@MateMizu sugerujesz, że dwie osoby z zupełnie różnym poziomem ogarnięcia w kuchni na podstawie yt są w stanie stworzyć to samo danie. A to gówno prawda. Podobnie jak pilot po filmiku z yt poleci innym samolotem, a kto inny bez takiej wiedzy i umiejętności sie rozbije.
  • Odpowiedz
a nie na odtwarzaniu z internetu.


@sharkal:

1. Komuś taka potrawa może smakować.
2. Jeżeli komuś nie całkiem smakuje, to może modyfikować, by dopasować przepis do siebie.

polega na tym że tworzysz smaku pod siebie lub pod innych,


Tak, modyfikując przepisy. Mało kto odkrywa coś nowego.
  • Odpowiedz
@Ziutek_Grabaz: Nie przyrównywałbym przepisu i pieczenia do latania samolotem.

Bardziej coś w stylu klocków lego czy też budowania domu.

Sterowanie samolotem wymaga jednak czegos więcej, nie sądzisz?

Nie sugeruje, tak jest.

Jeśli masz zupę (obojetnie jaką), wrzucisz do niej identyczne składniki, w identycznych proporcjach, identycznie zamieszasz i tak samo długo będziesz gotować to wyjdzie ci w smaku coś identycznego jak na filmiku. No chyba, że wjedzie placebo pt. Światowej sławy kucharz
  • Odpowiedz
@MateMizu mylisz się, powtórz przepis na czekoladową kule. Nie ma przepisów które pokazują każdy ruch, temperature w pomieszczeniu, markę produktów, piekarnika, ilość przemieszan itd. to wszystko ma wpływ i zależy od umiejętności i wiedzy kucharza. Tak może pisać tylko ltos kto nie ma pojęcia o gotowaniu i uważa to za proste, a to błąd.
  • Odpowiedz