Wpis z mikrobloga

@Lady-Death no boczek po wędzeniu zazwyczaj jest surowy, podpiekałem tylko chwilkę na koniec w 80 stopniach. nie parzyłem bo nie lubię parzonego, ale jakiś kawałek sparzę bo chce sprawdzić smak.

@Gilgamesz69 wędziłem 50/50 buk olcha, 5 godzin w 55 stopniach. jak dla mnie kolor jest ok, robiłem zdjęcie kartoflami przy kiepskim oświetleniu więc mogą być przekłamania.

@SuperTimor435 gówniaki czasem wkurzają, no ale jednak trochę by szkoda ich było ( ͡º ͜
  • Odpowiedz
@pieczony_szczur_z_ogniska: konkretnie boczek robiłem pierwszy raz, ale z tego co czytałem sposobów tyle ile ludzi. Jak go po prostu wsadzisz do lodówki to kilka dni na pewno. Można zapakować próżniowo i wsadzić w temperaturę 4-6 stopni, to trochę dłużej. Najlepiej zamrozić i wyciągać tyle ile się potrzebuje. Można również go suszyć czyli trzymać w przewiewnym miejscu w temp 14-16 stopni nawet na kilka tygodni. Suszyłem tak kabanosy i była gitara.
  • Odpowiedz