Wpis z mikrobloga

@LucaJune: jak rozmawiałem z ziomkiem odnośnie Elden Ringa i tego, że nigdy nie grałem to powiedział mi, że przez to, że jest to open world gra to można sobie trudniejszych bossów omijać i ewentualnie wracać do nich później i nie męczyć się 5h z jakimś bossem żeby pchać dalej fabułę.
@LucaJune: Skoro lubisz mechaniki Wieśka czyli fajnie poprowadzoną fabułę i bieganie za rączkę od pytajnika do pytajnika z przerwami na beznadziejny system walki to w Eldenie jest zupełnie odwrotnie bo jest świetny system walki, brak znaczników i fabuła poprowadzona tak, że jak nie obejrzysz czy nie poczytasz na necie to jej nie zrozumiesz xD

To są dwie różne gry
@LucaJune Ze 2 tygodnie temu Nrgeek miał film z jakimś zakręceńcem Soulsowym i ogólnie polecał ER wszystkim, którzy odbili się od poprzednich gier ze wzgledu na poziom trudności, bo tu ponoć było bardziej noobfriendly
ale uwielbiam mechaniki gry Wiedźmina to Elden Ring to będzie coś dla mnie odpowiedniego

@LucaJune: jak zrecznosciowa walka w wiesku ci nie napsula zbytnio krwi to dasz sobie rade, ale to nie te mechaniki, poziom rpg, dialogow itp. Wiec jesli Ci sie spodoba to nie przez podobienstwo do wieska a po prostu jako inna fajna gra

i nie męczyć się 5h z jakimś bossem żeby pchać dalej fabułę.

@wap_eeL: jak
Jakieś rady przy tworzeniu postaci czy to nie ma znaczenia?

@LucaJune: no rasa i klasa maja znaczenie w kontekscie tego kim chcesz grac itp, jakies minimum skupienia podczas tworzenia i pierwszych godzin zeby ogarnac mechanike, cyferki itp sie przyda zeby sie nie odbic jesli nie grales w tego typu gry, potem juz jakos leci.
Jakby co to pytaj :)
@LucaJune: na pewno na korzyść Wiedźmina. ER leży jeśli chodzi o dialogi bo jak dla mnie to ich tam prawie wcale nie ma.
Jeśli chodzi o tworzenie postaci to pomyśl jaki styl gry/ rodzaj broni czy magii to pomożemy
@LucaJune: Elden to prawdziwy RPG. Tyle że zamiast storytelling masz lore. U nas oba ta wyrażenia oznaczają fabułę. Mimo, że bardzo lubię Wieśka to niekiedy męczyły mnie już przerywniki, miliony pytań i zaliczenie jakichś mało angażujących zadań. Tutaj tego nie ma. Sam musisz wszytko odkrywać. I to potrafi wciągnąć na długie godziny.
To były pierwsze soulsy w jakie grałem i szczerze polecam. Na początku możesz być trochę zagubiony ale nie poddawaj