Wpis z mikrobloga

pisze obecnie w fastapi prosta automatyzacje która będzie łączyła jire i snipeit (takie darmowe coś od asset managementu). Jako, że programistą nie jestem, a jako jedyny w zespole coś tam się interesuje programowaniem, to uznałem że zrobię takie coś dla samego sprawdzenia sie (i ewentualnego argumentu przy podwyżce ( ͡° ͜ʖ ͡°))

ogólnie najprościej byłoby to zrobić w groovy - pewnie troche mniej roboty, brak kombinacji na zasadzie robienia API do API, ale nie podoba mi się ten język + nie widzę sensu marnowania czasu na jego naukę, wolę pythona. Stąd wpadł pomysł, żeby zrobić automatyzacje w pythonie i postawić ją na jakimś wewnętrznym serwerze, a z groovy robić proste mega zapytania api (na zasadzie podania samego loginu użytkownika) który będzie zwracał wszystkie potrzebne mi rzeczy.

No i o ile z samym kodem nie mam problemu (bo już obydwa sposoby przerobiłem), to mam problem z wyborem lepszego podejścia. Dla niewtajemniczonych, to tak pokrótce jeżeli chodzi o api snipe - o ile nie ma problemu z wyciągnięciem takich rzeczy jak przypisane komputery, monitory, itp., to wyciąganie przypisanych urządzeń i później ich "zwracanie do magazynu" przez API to jest katorga. Tak w skrócie, to trzeba:
1. skorzystać z api, żeby wziąć id użytkownika na podstawie jego loginu
2. wziąć id akcesoriów użytkownika na podstawie jego id
3. zrobić pętle, która sprawdzi historie wydań każdego z podanego akcesoriów (o ile assety są jako osobne byty, to akcesoria są jako jeden byt, który po prostu ma podaną nazwę i konkretną ilość na stanie)
4. wziąć z tej historii id tej "akcji wydania akcesorium" i dopiero na podstawie tego id można zrobić zwrot akcesorium

trochę zagmatwane, więc pokombinowałem i udało mi się ten problem rozwiązać jednym zapytaniem w sql - szybsze + mniej kodu

i teraz pytanie - olać zabawę w sql i zostać przy większej ilości kodu / bawić się w taką hybrydę na zasadzie części rzeczy z API a części z SQL / ułatwić sobie trochę robotę, olać API i brać wszystko co potrzebuje z SQL?

mam nadzieje, że w miare zrozumiale wytłumaczyłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#programowanie
  • 1